Б.Димитров: Докато Скопие воюва с България, албанците превзеха половин Македония

12682
Б.Димитров: Докато Скопие воюва с България, албанците превзеха половин Македония

Македония може и да влезе в Европейския съюз след десетина години, но ще бъде ли държава на македонците, или на албанците в Македония. Това каза историкът Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, предаде Фокус.

„През лятото на тази година в Созопол се срещнах с една позната скопиянка, която работи като съдия в Държавния съд на Македония. Оплака ми се, че трябва тази година да замине по-рано, в края на август, за Македония, тъй като трябвало да бъде на курсове по албански език по някои от договореностите, които са постигнали. Когато се съдят албанци, съдията трябвало да знае албански език и да води делото на албански език. Тя ми каза почти с яд: Не искахме да учим български, сега ще учим албански. Аз й казах, че и без това тя си знае български език макар и на диалект, но тя настоя, че не знаела български език, а знаела македонски език. В целия този случай прозира трагедията на Македония. За главен враг и досега Скопие счита България, даже не Гърция, която им пречи да влязат в Европейския съюз. И докато воюват с България, която поне доскоро ги гледаше учудено, албанците лека полека превзеха половин Македония”, коментира Божидар Димитров.

Георги Иванов няма да уважи албанската независимост

Македонският президент Георги Иванов е отклонил поканата на своя албански колега Буяр Нишани да участва в празненствата по повод 100-...

По думите му - доказал го и митингът онзи ден по случай 100-годишнината от създаването на албанска държава в резултат на Балканската война.

„Редно е този митинг да се състои в Тирана и на него да се съберат албанци от всички страни, в които живеят албанци. Те обаче се събраха в Скопие – албанци от Албания, от Косово, от Западна и Северна Македония. На суверенна македонска територия се развяваха хиляди албански знамена. И въпреки „европейските” думи на ораторите, че албанците ще се обединят, когато в Европейския съюз влязат всички държави, в които живеят албанци, беше ясно, че това може да стане и по-рано. За съжаление, това ще бъде тъжната съдба на Македония”, коментира Божидар Димитров.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com