Смъртоносни студове сковаха Европа

5842
Смъртоносни студове сковаха Европа

Смъртоносна ледена вълна обхвана Източна Европа и се движи на запад, като оставя зад себе си опустошение и все по-голям брой жертви, съобщава телевизия „Евронюз”.

Десетки хора станаха жертва на ниските температури. В Турция натрупа 20 см сняг – за първи път от 50 години.

195 селища са без ток, снегът затвори 662 училища

След обилния снеговалеж обстановката в страната продължава да е усложнена. В обслужваната от "ЕВН" територия на страната без ток са 19...

По данни на полицията в Полша тази нощ са замръзнали най-малко 10 души. Предупреждава се, че в края на седмицата се очаква температурите да се понижат до минус 30 градуса.

В Чехия студовете доведоха до проблеми в движението на влаковете.

Румъния, Централна Сърбия и България, са сковани от студа.

Двама души починаха през последните 24 часа в Румъния заради полярния студ в страната, с което броят на жертвите на ниските температури от четвъртък насам достигна осем души, съобщи министерството на здравеопазването.

Жертвите са двама мъже, открити мъртви в снега - единият на горски път в област Хунедоара, а другият - в градината си близо до Галата, съобщи говорителка на министерството.

Общо 275 души, бездомници или хора, получили измръзване, са били настанени в болницата или в приюти от понеделник сутринта, съобщи същият източник, цитиран от БГНЕС. Още двама души, страдащи от различни заболявания, починаха миналата седмица в очакване на линейките, които трябваше да ги превозят в болницата, но бяха блокирани заради обилния снеговалеж.

В повечето области на Румъния е обявен код оранжево до петък заради ниските температури, които тази нощ паднаха до минус 27 градуса по Целзий.

10% скок на потреблението на електроенергия заради студа

Заради студа, с близо 10% се е повишило потреблението на електроенергия през последните два дни, съобщиха от електроенергийния системен...

Сибирският студ, обхванал Източна Европа от Украйна до България и Румъния, се пренася в Италия и страната се готви за рекордно ниски от 27 години температури, пише в. "Стампа", цитиран от БТА. Още вчера в областта Венето - в градовете Марчезина и Азаджо, температурите паднаха съответно до минус 16 и минус 14 градуса. Очаква се днес студът да обхване северните и централните части на Италия, съпътстван от снеговалеж, и да доведе до поледици. Заради приближаващия рекорден мраз, в Генуа, Венеция, Милано и Рим някои жп гари ще останат отворени през нощта, за да могат да се подслонят на топло бездомници. В Торино ще бъдат увеличени местата в приютите за нощувка на бездомници. Училищата в града бъдат затворени, макар че това предизвика полемика. Във Флоренция заради студа и снеговалежите е сформиран кризисен щаб. В Генуа училищата и спортните комплекси ще затворят врати в 14,00 ч., а пазарите - още в 12,00 ч.

В Украйна 30 души са загинали от хипотермия през последните пет дни. Повечето от загиналите са бездомни хора, които са замръзнали по улиците. Четирима души са намерени мъртви в домовете си. Същевременно, повече от 600 души са потърсили медицинска помощ за премръзвания и хипотермия.

Швейцария също се подготвя за екстремно ниски температури, предаде РИА Новости. Очаква се до края на седмицата през нощта температурите да се понижат до минус 22 градуса. Студовете ще продължат от сряда до неделя или понеделник. Най-студени ще бъдат петък и неделя, предупреждават метеоролозите.

В Полша, според информация от полицията, са загинали десет души през почивните дни. Температурите са паднали до минус 27 градуса по Целзий, покачвайки броя на загиналите от излагане на студа до 46 души от началото на зимата.

Полицията е съобщила за трима души, загинали от студа в Балтийската държава Литва.

Обявиха код "червено", тировете спират

Код "червено" за цялата страна бе обявен от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Решението важи до в...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com