Сорос: Европа има три месеца за спасяване на еврото

3924
Сорос: Европа има три месеца за спасяване на еврото

Европа разполага с три месеца, за да спаси еврото, твърди американският милиардер-филантроп Джордж Сорос в реч, произнесена в събота, чийто текст е качен на неговия интернет сайт, предаде БГНЕС.

По мое мнение властите разполагат с прозорец от три месеца, по време на които могат все още да поправят грешките си и да обърнат сегашните тенденции. Под власти имам предвид главно германското правителство и Бундесбанк, защото при криза кредиторите държат властта и нищо не може да се направи без подкрепата на Германия, казва ексспециалистът по финансовите атаки срещу валутите.

Очаквам гърците да са достатъчно изплашени от перспективата да бъдат изгонени от Европейския съюз, за да дадат макар и малко мнозинство на коалицията, която е готова да изпълнява сегашното споразумение с ЕС, МВФ и банките кредиторки, добавя той.

Но след тези три месеца германската икономика също ще отслабне и ще е още по-трудно за канцлера Меркел да убеди германската общественост да приеме допълнителни отговорности към Европа. Това определя прозореца от три месеца, изтъква Сорос в заключение.

Ангела Меркел призова в събота германската опозиция да подкрепи бъдещия постоянен фонд за подкрепа на зоната на еврото (Европейския стабилизационен механизъм) и европейския бюджетен пакт, като посочи, че ситуацията в еврозоната сега отново е много нестабилна.

Редактор: Яна Баярова

Еврото в опасност

Кризата се изостря с всеки изминат ден и за да я преодолеят, властите в еврозоната трябва да водят политика на стимулиране на иконом...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com