Сърбия разследва мрежа, помагала на Младич

4390
Сърбия разследва мрежа, помагала на Младич

Сръбската прокуратура съобщи, че разследва 13 души, заподозрени, че са помагали на бившия военен лидер на босненските сърби Ратко Младич и на още един беглец да се укриват от правосъдието, предаде БГНЕС.

"Шестима души, включително високопоставен представител на военното разузнаване, са разследвани за това, че са помагали на генерал Ратко Младич при укриването му" в продължение на близо 16 години, съобщи прокурорът Владимир Вукчевич.

Други седем души, включително двама високопоставени местни политически представители, са разследвани за това, че са помагали на Стоян Жуплянин, друг босненски сърбин, издирван от Международния трибунал в Хага, заяви Вукчевич.

Според местните медии един от заподозрените високопоставени военни е пенсионираният генерал Ако Томич, който беше директор на Сръбското военно разузнаване по времето, когато се смята, че е предоставил убежище на Младич през май 2002 г.

Вукчевич заяви, че канцеларията му сега напълно е възстановила местонахожденията на Младич, докато се укривал от Трибунала в Хага. Според прокурора Младич се ползвал със защита от сръбската армия до юни 2002 г. От тогава той се местил в 11 различни апартамента в Белград, преди да замине за северен сръбски град през 2006 г.

В последните пет години преди ареста му на 26 май 2011 г. Младич се укривал в къща на свой роднина в североизточното дело Лазарево, заяви Вукчевич. Мъжът, известен като "Босненския касапин", беше арестуван там миналата година и предаден на Трибунала в Хага. В отговор на въпрос как е било възможно най-издирваният беглец в Сърбия да не е бил открит по-рано, въпреки годините международен натиск, Вукчевич заяви: "Все още не сме установили".

Редактор: Ая Косарова

Битката в Хага

17 години след края на войната в Босна и Херцеговина Ратко Младич оставя впечатлението, че все още е на бойното поле, каквато е била н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com