Сърбите в Северно Косово отвориха два пропускателни пункта на границата със Сърбия

4122
Сърбите в Северно Косово отвориха два пропускателни пункта на границата със Сърбия

Сърбите в Северно Косово отвориха днес два пропускателни пункта по границата със Сърбия, които блокираха от юли. Така те изпълниха едно от изискванията на Европейския съюз, който предстои да се произнесе по въпроса за обявяване на Сърбия за кандидатка за членство, предаде Франс прес.

Барикадите, издигнати до граничните пунктове Бърняк и Ярине, са премахнати, заяви пред АФП представител на косовските сърби. "Сръбската полиция дойде и демонтира барикадите. Колите вече преминават", добави той.

Сърбия ще признае днес Косово

Косовският премиер Хашим Тачи заяви, че Сърбия, с новото споразумение в Брюксел, ще признае независимостта на Косово, предаде агенция Б...

Десетките хора, които охраняваха барикадите, се разпръснаха по искане на полицията, каза представителят на косовските сърби. През юли Прищина изпрати специални сили на косовската полиция, която да наложи присъствието си на тези пропускателни пунктове. В отговор сърбите в Северно Косово издигнаха барикади и няколко пъти избухнаха ожесточени сблъсъци.

Косовски полицай бе убит, а десетки протестиращи и военни от силите на НАТО в Косово бяха ранени. От около 120 000 сърби в Косово (с население от 2 милиона), 40 000 живеят на север в район, граничещ със Сърбия.

Брюксел изисква да бъде постигнат напредък в преговорите между Белград и Прищина, преди да даде на Белград статут на кандидат за членство. Преговори по въпроса се водят в момента в Брюксел, напомня АФП. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com