Трети загинал при сблъсъците в Турция

10286
Трети загинал при сблъсъците в Турция

Починал е един от ранените демонстранти при сблъсъците с полицията в Турция - активистът Етем Сарсилюк. Той е третата официално обявена жертва от началото на безредиците, предаде БГНЕС. 

Днес следобед многохилядният протест на площада "Таксим" в Истанбул бе оглавен от два синдиката. В шестия ден от демонстрациите протестиращите завзеха площада от две различни посоки, скандирайки лозунги за оставката на премиера Реджеп Ердоган. 

Ще получи ли Ердоган помощ от САЩ?

Грубото потушаване на гражданските протести може сериозно да влоши отношенията между Турция и САЩ, които са един от най-големите й меж...

Активистите в Турция поискаха оставката и на началниците на полицията в Анкара, Истанбул и още много градове, поради прекомерната сила, използвана от органите на реда срещу демонстрантите. „Полицейските началници, които са дали нареждането за това насилие, трябва да бъдат уволнени", заяви говорителят на протестиращите в рамките на среща с вицепремиера Бюлент Арънч. Днес той имаше среща в Анкара за преговори с делегация от активисти от Истанбул. В отсъствието на премиера Ердоган Арънч изпълнява задълженията му. Очаква се утре Ердоган да се прибере от четиридневното си посещение в Северна Африка.

Активисти в социалните мрежи алармираха, че някои проправителствени медии всяват паника, като предвещават нападение над джамии от страна на протестиращите. Тази вечер мюсюлманите отбелязват религиозния празник Кандил. В отговор демонстрантите направиха и изнесоха традиционни печива със сладко, които раздаваха на минувачите с посланието, че не са против религията и че всички са един народ, който споделя хляба и съдбата си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com