Турски закон защитава от домашно насилие

4477
Турски закон защитава от домашно насилие

Турският парламент гласува проектозакон, който ще увеличи мерките за спиране на насилието над жените в страната, предаде БГНЕС.

Предложеният законопроект предвижда по-сурови наказания за насилниците на жени и деца. В същото време, ако новият закон бъде приет, той ще дава повече права за защита на жертвите от насилие. Законът дава право на държавните органи да изгонят насилника от жилището и да подсигурят приют за жертвите. Виновниците може да получат минимум 6 месеца затвор.

Депутатите в турския парламент много бързо постигнаха съгласие около предложения законопроект, който предвижда полицията да се намесва веднага след като получи сигнал, за да защити жертвите от семейно насилие. Нападателите след това ще носят и електронни гривни, за да се следи тяхното движение. Депутатите се съгласиха в страната да бъдат създадени повече центрове за жертви от домашно насилие.

Припомняме, че 4 активистки на украинската женска организация "Фемен" вчера бяха задържани в Истанбул по време на протест срещу отношението на жените в мюсюлманския свят. Активистките с голи гърди протестираха пред главната джамия на града на Босфора. Те носеха плакати и крещяха искания "да се прекрати геноцида над жените" в мюсюлманските държави.

Активистките на "Фемен" редовно провеждат протестни акции не само в Украйна, но и по целия свят. Тяхната запазена марка е, че те винаги при всякакви климатични условия са топлес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com