Проститутките лесбийки на Прага

61264
Проститутките лесбийки на Прага
Дали оскърбените лесбийки са по-склонни към проституция? Или дали проституцията кара жените да станат лесбийки?

Бетка твърди, че е научила повече, работейки на улицата, отколкото от трите години, прекарани в училището за медицински сестри.

Проституцията я научава да се защитава, да бъде честна и да се бори за истината. Научава я също така и да презира мъжете. В последствие - и да заяви публично своята хомосексуалност.

Тя казва, че последното й гадже е злоупотребявал с нея. Той също я принудил да проституира на Централната жп гара в Прага, когато тя бяга от дома си малко преди да навърши 17 години.

"Дадох му две години от живота си и тогава си казах, стига толкова мъже", споделя Бетка – срамежлива и дребничка 30-годишна жена, която през последните осем години е била в романтична връзка с жена на име Хелена, на 33.

Те се смятат за лесбийки, въпреки че и двете прекарват по-голямата част от тийнейджърските си и млади години, обслужвайки натрапчивите сексуални нужди на мъжете.

Те твърдят, че осъзнаването, че "емоцията е за жените, сексът - за мъжете", им е помогнало да разделят работата си от това, което наричат техен хармоничен личен живот.

Местни експерти в Прага са склонни да се съгласят.

Иво Прочазка - сексолог в Карловия университет на Прага, твърди, че процентът на лесбийките сред чешките проститутки е по-висок, отколкото сред общата популация, въпреки че са направени няколко количествени проучвания по този въпрос.

Прочазка смята, че по-високият процент се дължи на факта, че за секс-труженичките лесбийки е по-лесно да дефинират отношенията си с мъжете като „строго професионални”.

Но процесът също така може да действа и в обратната посока.

Благодарение на по-голяма гъвкавост на женската сексуалност, казва той, "някои жени, имали лош опит с мъжете, е възможно да потърсят нежност и любов от жени, въпреки че естествените им предпочитания са хетеросексуални."

Хомосексуалните връзки между жени проститутки не са необичайни по чешките улици, според Хана Малинова, ръководител на „Блаженство без риск” (Bliss Without Risk) - неправителствена организация, която работи за подобряване на правата и сигурността на проституиращите в Чешката република.

"Бих предположила, че 90% от момичетата, които идват при нас от улицата, са лесбийки", казва Малинова. "Обикновено тези момичета са се опитали да живеят с мъже преди, но единствените положителни взаимоотношения, които са имали, са били с жени."

Според експертите има и други усложняващи процеса фактори – разбитите домове.

Много от жените, стигнали до улицата като секс труженички, са израснали в домове за сираци. В Чехия има около 8000 деца, живеещи в тези институции - най-големият брой на глава от населението в Европейския съюз.

Сред нейните 60 до 70 клиенти Малинова вижда много проституиращи жени, израснали в домове за сираци, в които обикновено са разделени по пол. Малинова е опустошителна в критиките си към широко разпространените държавни институции.

Куба: Където времето е спряло

Преди 50 години Съединените щати въведоха тотално ембарго срещу Куба. Преди забраната да влезе в сила обаче президентът Кенеди не про...

Тя описва жителите на сиропиталищата като сбирщина от 18-годишни, които евентуално изправени пред реалния свят, ще се окажат неспособни да се справят с него и да се грижат сами за себе си, та камо ли да формират здрави връзки.

Според организацията за защита на децата ANV в Чехия, 51% от възрастните, напуснали сиропиталища между 1995 и 2004 г., са били осъдени за престъпление в рамките на една година.

В това число се включва и проституцията, която технически е незаконна в Чешката република.

Но санкции за проституция се налагат рядко. Само 10 процента от хилядите проститутки, които работят тук, го правят на улицата. Останалите се представят като масажистки или танцьорки в многото салони и нощни клубове из страната.

Тяхната трагедия е станала все по-голяма през последните години.

Балканите: Турското робство е виновно за всички беди?

Добрите са нашите, лошите са вашите - горе-долу такава е схемата на много учебници по история в балканските страни. Общото им конфликт...

От 2007 г. насам, когато бяха приети държавните закони за публично неприличие, много улични секс-работници бяха изтласкани от градските центрове в по-отдалечени райони, където бе по-вероятно те да станат жертви на насилие. Насилие, причинено от мъже – подчертава Малинова.

"Отношенията на момичетата с мъжете са, как да го кажем, сложни", споменава тя.

Бетка и Хелена, и двете борили се срещу зависимостта си от наркотиците, никога не са се наслаждавали на секса с мъже.

"Аз не обичах да правя секс с мъже. Единственото нещо, за което си мислих, бе паричните средства и следващата ми доза", казва Хелена, чийто преден зъб липсва в резултат на бурния й живот на пристрастена към наркотиците секс-труженичка.

Днес двете жени описват връзката си повече като "романтична и подкрепяща", отколкото сексуална. За тях сексът се надценява.

Чехия: Белите срещу циганите

Какво е да живееш в постоянен ужас и страх? На ромите в чешкия град Вансдорф това им е до болка познато: всеки уикенд те са принудени ...

"Хората винаги казват, че сексът е важен в една връзка, но не и за някои. Аз не виждам нищо толкова велико в секса", казва Бетка.

Тя изчислява, че те са интимни една с друга най-много три до четири пъти в месеца. "Важното е, че ние имаме какво да си кажем и си вярваме една на друга."

Питайки ги дали се доверяват и на някой друг, и двете поклащат отрицателно глави.

Бетка си спомня за дъщеричката, която е имала като тийнейджърка, и очите и се навлажняват. Не я е виждала от години. Казва, че социалните изпращат детето й в сиропиталище почти веднага след раждането.

Източник: GlobalPost

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com