Унгарски депутати горят флага на ЕС

5318
Унгарски депутати горят флага на ЕС

В момент, когато Унгария е поставена под засилено наблюдение от Брюксел заради новоприетата си конституция, унгарски националисти поискаха страната да напусне Евросъюза, предаде АСН.

Близо 3000 крайнодесни излязоха на протест в Будапеща срещу членството на Унгария в общността. Кулминацията на демонстрацията, организирана от крайнодясната политическа формация "Йобик" пред сградата на Европейската комисия в столицата, беше изгарянето на знамето на ЕС от двама депутати от партията.

Лидерът на националистите Габор Вона поиска властите да подложат на референдум излизането на страната от общността. Според него мерките за намаляване на бюджетните разходи, за които настоява Брюксел, представляват намеса в суверенитета на Унгария. "Унгария трябва да излезе от тази организация. Всичко, от което Европа се интересува, е нашият евтин труд, нашите пазари и място, където да си изхвърля боклука", заяви той.

Антиевропейски протест имаше и в столицата на Хърватия Загреб.
В акцията участваха няколкостотин представители предимно на извънпарламентарни партии. Протестът беше организиран в навечерието на предстоящия на 22 януари референдум за приемането на страната в общността.

Унгария е готова да промени част от текстовете в новия закон за Централната банка

Унгарското правителство, което се опитва да получи финансова помощ от Международния валутен фонд (МВФ) и ЕС, е готово да отговори на кр...

Паралелно с акцията на евроскептиците в центъра на Загреб се състоя митинг на привърженици на членството на страната в Евросъюза. Според най-новите допитвания 55,1 на сто от хърватите подкрепят членството на страната в ЕС. Против са 33,3 % от анкетираните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com