Унгарският президент подложен на натиск да се оттегли

3598
Унгарският президент подложен на натиск да се оттегли

Унгарският президент Пал Шмид беше подложен на нарастващ натиск да подаде оставка, след като беше обвинен, че е изплагиатствал части от доктората си от български автор. Критиците му твърдят, че тези обвинения компроментират почтеността на президентския пост, предаде БГНЕС.

Макар постът да е предимно церемониален, Шмид имаше инструментална роля в реформите, осъществени от премиера Виктор Орбан. 69-годишният Шмид, който е двукратен олимпийски шампион по фехтовка, стана президент през 2010 г, когато управляващата консервативна партия на Орбан Фидес го избра с мандат от пет години.

Той отрече да е вършил нередности след като сайтът за бизнес новини hvg.hu първи съобщи през януари, че той е преписал части от доктората си от други автори, без да ги цитира или да се позовава на тях.

Но националната осведомителна агенция МТИ съобщи днес, че университета "Земелвайс" в Будапеща е предложил доктората на Шмид да бъде оттеглен въз основа на факти, установени при разследването му на твърденията за плагиатство. Крайното решение се очаква по-късно.

Десният ежедневник "Magyar Nemzet" призова Шмид да подаде оставка, като допълни, че той вече не може да заема тази позиция. "Според нас неговото оставане на поста противоречи също така не неговите собствени интереси. Това е изгубена битка. Разрушаването на институцията и рухването на вярата в почтения публичен живот не могат да бъдат спрени по този начин", пише изданието си в уводна статия, поместена в днешния му брой.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com