US генерал харчел държавни пари за лукс

6837
US генерал харчел държавни пари за лукс

Американският министър на отбраната Леон Панета понижи в чин четиризвездния генерал Уилям "Кип" Уорд за това, че похарчил неправомерно стотици хиляди долари за лични пътувания и лукс, предаде БГНЕС.

Ген. Уорд ще трябва да възстанови 82 000 долара на Пентагона, тъй като е използвал държавни пари за лични воаяжи, казал служител на американското военно ведомство, пожелал анонимност. Бившият командващ на Африканското командване (2007-2001), базирано в Щутгарт, ще се пенсионира като генерал-лейтенант.

Американските медии разпространяват подробности за гафовете на ген. Уорд. Сред тях са напр. финансирането с пари на Пентагона на пътувания на съпругата му. При едно от тях до Бермудските острови дамата се настанила в апартамент в хотел "Феърмонт Хамилтън принсес", за който военното ведомство плащало по 747 долара на вечер. Също така тя неправомерно ползвала бронирани лимузини.

Доклад на генералния инспекторат на Пентагона, огласен по-рано тази година, установява, че ген. Уорд е предприел 11-дневно пътуване до Вашингтон и Атланта с внушителен антураж, което струвало на хазната 129 000 долара. Само три дни от пътешествието били по служба, останалите 8 били почивка.

Съпругата на Уорд е пътувала с него на военни самолети при 52 от общо 79 негови командировки, открили проверяващите. При седем от случаите генералът удължил командировките си по лични причини и после поискал от Пентагона да му бъдат възстановени разходите. Уорд отхвърля всички обвинения, отправени срещу него.

Редактор: Десислава Ушатова

Кери е фаворит за министър на отбраната, Райс - за държавен секретар

Сенаторът демократ от щата Масачузетс Джон Кери е най-вероятният приемник на Лион Панета начело на Пентагона, съобщи вестник "Вашинг...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com