В Квебек представиха законопроект за разрешаване на евтаназията

8780
В Квебек представиха законопроект за разрешаване на евтаназията

Правителството на Квебек представи законопроект за разрешаване на евтаназията във франкофонската провинция.

Законопроект 52 бе внесен от министъра по социалните въпроси Вероник Ивон. Той е дело на специална комисия през 2011 и 2012 г. и ще бъде дебатиран в квебекския парламент през есента. Министърът подчертава, че квебекчани искат да бъдат подпомогнати за край на живота, за да се избегнат страдания. Тя подчерта, че законът ще позволи на засегнатите пациенти да изживеят последния етап от живота си по възможно най-спокоен начин и съобразно тяхната воля. Само хора, които са в състояние да изразят по свободен начин своето желание ще бъдат евтаназирани, както и ще трябва да отговарят на някои критерии.

Пациентът ще трябва да е пълнолетен, да е в състояние да изрази съгласие, да е засегнат от тежка и нелечима болест и да изпитва постоянни болки, които не могат да бъдат успокоени. За да заобиколят канадското право, което криминализира евтаназията, на магистратите в Квебек ще бъде предадена правителствена директива, за да ги убеди да не предприемат стъпки срещу този закон.

Според правителството това е преди всичко въпрос на обществено здраве, настоя министър Верони Ивон. Евтаназията е слабо разпространена в Северна Америка. Само четири американски щата я разрешават - Вашингтон, Орегон, Монтана и Върмънт.

 

Шотландия и Квебек сами ще решават съдбата си

Шотландия и Квебек "ще решават сами своята съдба", декларираха по време на среща в Единбург шотландският премиер Алекс Салмънд и коле...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com