По колко череши и кога могат да се ядат при диабет?

30121
По колко череши и кога могат да се ядат при диабет?
Снимка: iStock

Черешите са вкусен и здравословен плод. Но заради съдържанието на захар, всеки диабетик трябва да внимава с консумацията им.

Ако имате диабет, важно е да поддържате кръвната си захар в рамките на целевия диапазон, определен от Вашия лекар. Един от начините да направите това е да контролирате приема на въглехидрати, съобщава здравният портал The Health Site. Здравословните източници на въглехидрати включват зеленчуци без скорбяла, плодове, пълнозърнести храни и бобови растения. Плодовете могат да се включат в диетата, но е важно да се следи размера на порцията. Това се отнася и за черешите. 

По колко череши могат да се ядат при диабет?

Изднието допълва, че според препоръките на Британската диабетна асоциация, малка порция е около 14-15 череши на ден (приблизително колкото 2 кивита, 7 ягоди или 2-3 кайсии). Тъй като различните хора имат различна поносимост към въглехидратите, необходимо е нивото на глюкозата в кръвта да се измерва преди и 1-2 часа след консумацията на плодовете.

В случая се препоръчва консумацията на плодове през първата половина на деня и след основното хранене. Във всеки случай не на празен стомах, допълва още изданието, позовавайки се на медицински експерти от Британската диабетна асоциация.

Череши - вдигат или свалят пикочната киселина

Ползите от черешите при диабет

Ниският гликемичен индекс (GI) предотвратява резките колебания в кръвната захар. ГИ показва колко бързо дадена храна, съдържаща въглехидрати, предизвиква повишаване на кръвната захар, оценявайки храните по скала от 0 до 100, където 100 е храната, която причинява бързо покачване на кръвната захар. Гликемичният индекс на черешите е 22, а на вишните - 25. Това означава, че ако имате диабет и ядете тези плодове, съдържащата се в тях глюкоза ще се освобождава бавно в кръвта по време на храносмилането.

Освен това фибрите в състава им забавят процеса на усвояване на въглехидратите в кръвта.  Фибрите са едно от най-важните хранителни вещества за хората с диабет или преддиабет, тъй като играят важна роля в контролирането и регулирането на нивата на кръвната захар. Яденето на храни, богати на фибри, включително горски плодове, забавя храносмилането, тъй като тялото не е в състояние да абсорбира и разгражда фибрите. Храната, богата на фибри, не повишава кръвната захар по начина, по който го правят простите въглехидрати, които се усвояват бързо.

Антоцианините в черешата подобряват инсулиновата чувствителност. Именно те придават червен цвят на този плод. Антоцианините са специален вид полифеноли, които имат антиоксидантни и антимикробни свойства. Тези съединения помагат за укрепване на имунната система, подобряване на зрението и състоянието на нервната система. Антоацините могат да подобрят процеса на усвояване на глюкозата в мускулите и мастната тъкан.

Не се препоръчва консумацията (може да се консумират в изключително малки дози с повишено внимание) при повишена киселинност в стомаха и други заболявания на стомашно-чревния тракт (гастрит, язва на стомаха и др.). 

Може ли да се ядат череши при диабет?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Защо понякога сърцето ви бие силно - основните причини

Какво е полезно да ядем при подут корем

Опасно ли е: Защо коленете ни пропукват?

Лекар: Вредни ли са яйцата за сърцето?

Подправката, която трябва да сложите под възглавницата, за да се избавите от безсънието

Тази мазна храна е идеална за сърцето

Тази телесна температура е тайната на дълголетието

Вместо кафе: Тези напитки ободряват и помагат за отслабване

Чесън и още хитрини. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Защита срещу магнитните бури - Тези хитри идеи ще ви дадат протекция срещу тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com