В Турция се установява полупрезидентска система на управление през 2014-та

17205
В Турция се установява полупрезидентска система на управление през 2014-та

Вицепремиерът Бекир Боздаг заяви, че след президентските избори в Турция през август 2014 година в страната ще се установи полупрезидентска система на управление, на мястото на сегашния начин на управление на страната под формата на парламентарна република, информира телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк.

Вицепремиерът се аргументира, че един избран директно от народа президент ще има много по-голяма легитимност и ще бъде в една много по-силна позиция като правомощия и отговорности. В същото време Бекир Боздаг счита, че това може да открие пътя за противопоставяне и проблеми между президентската институция и правителството, посочи още информира телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк.

Боздаг е оскърбен от архитектурните отомански паметници у нас

Образците на отоманската архитектура, намиращи се в България, били в отчайващо състояние, предаде Анадолската агенция. Това било заключ...

Агенция „Фокус” припомня:

В момента формата на управление в Турция е парламентарна република с президент, избиран от Меджлиса. Съгласно конституцията от 1982 година сегашният президент Абдуллах Гюл е избиран от парламента за срок от 7 години и не може да бъде преизбиран. След поправките на турската конституция, приети с референдума от 21 октомври 2007 година, държавният глава вече ще се избира с всенародно гласуване за срок от 5 години с възможност за преизбиране още за един мандат от 5 години.

Това означава, че избраният през август 2007 година от Меджлиса Абдуллах Гюл ще бъде последният турски президент с един единствен мандат от 7 години. Следващият турски президент ще бъде избиран според променената турска конституция през август 2014 година и ще има възможност да остане държавен глава в продължение на 10 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com