Боздаг е оскърбен от архитектурните отомански паметници у нас

21320
Боздаг е оскърбен от архитектурните отомански паметници у нас

Образците на отоманската архитектура, намиращи се в България, били в отчайващо състояние, предаде Анадолската агенция. Това било заключението от неофициалното посещение преди дни на турския вицепремиер в България Бекир Боздаг, съобщава БГНЕС.

По време на визитата си Боздаг пропътувал в България близо 2000 км за три дена, пресмята агенцията. По време на тази своя инспекционна обиколка той обърнал специално внимание на архитектурните паметници от отоманската ера, като подробно се запознал с правния статут върху собствеността им и изразил желанието на турската страна да се заеме с тяхното реставриране.

Мюсюлманите честват Рамазан байрам

Рамазан Байрамът познат и като Шекер Байрам, е мюсюлмански празник на разговяването, отбелязван в чест на приключването на постите през...

България е била под отоманско управление близо 500 г. до придобиването на своята независимост през XIX в., припомня агенцията. Боздаг казал, че се почувствал оскърбен и натъжен от вида на запуснатите архитектурни паметници. Особено бил огорчен от това, което видял в Пловдив, където историческа джамия е превърната в ресторант, а традиционна обществена баня (хамам) приютява музей на модерното изкуство. Боздаг бил повдигнал въпроса по време на разговора си с българския вицепремиер Зинаида Златанова.

"Опитваме се да придобием собствеността върху джамията посредством Турската агенция за сътрудничество и координация (TIKA). Засега няма споразумение. Но когато такова бъде постигнато, ще я отворим отново за богослужение", цитира думите на Боздаг анадолската агенция. След описание кои точно архитектурни паметници е посетил в Пловдивска област Боздаг, Анадолската агенция отново подчертава думите му: "Ние ще поискаме от България отоманските архитектурни паметници".

БГНЕС припомня, че на 7 август скандал беляза празничната вечеря по случай мюсюлманския празник Рамазан Байрам в Пловдив. Събитието беше почетено от президента на България Росен Плевнелиев, на него присъства и турският вицепремиер Бекир Боздаг.

Българските журналисти не бяха допуснати на вечерята, за разлика от турските им колеги. Впоследствие държавният ни глава обясни, че това станало по искане на протокола.

Започва Курбан Байрам

От днес започва Курбан Байрам - мюсюлмански празник на жертвоприношението в чест на приключването на хаджа, отбелязван на 10-тия ден ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com