Вашингтон се готви за клетвата на Обама

5569

Десетки хиляди полицаи и хора от службите за сигурност се готвят за клетвата, с която в понеделник Барак Обама ще започне официално втория си мандат като президент на САЩ. Според прогнози между 500 000 и 800 000 души ще преминат на 21 януари през парка Нешънъл мол, който е пред Капитолийския хълм, където ще се състои церемонията, предаде БГНЕС.

Въздушното пространство над Вашингтон ще бъде под плътен контрол, част от него – забранена за полети.

13 000 войници ще участват в парада зад кордона на охраната и също ще се грижат за сигурността на президента. Обичайните многобройни снайперисти ще са накацали по покривите на съседните сгради. Общо 42 служби – държавни и частни агенции, ще обезпечават безпроблемното протичане на церемонията. Те ще имат щаб, в който непрекъснато ще постъпва информация от 94 пункта в столицата.

"Най-голямата опасност, това, което не ни дава мира и през нощта, са възможните самотни нападатели, независимо какви са те", казва Майкъл Кланси, заместник-помощник директор по контратероризъм на ФБР. "Това са хората, от които се страхувам, такива, които досега не са попадали в полезрението ни. Говорим за случай като Тимъти Маквей" (бивш американски войник, превърнал се в екстремист и взривил федерална сграда в Оклахома през 1995 г., при което загинаха 168 души – бел. ред.).

С него е съгласен и Стивън Съмърс, заместник-директор на частната фирма AlliedBarton Security Services, която ще се грижи за охраната на Световната банка и Международния валутен фонд.

Оръжейното лоби в САЩ счита мерките на Обама за неефективни

Американското оръжейно лоби счита, че обявените от президента Обама мерки за справяне с насилието, дължащо се на наличието на твърде ...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com