Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Във Великобритания искат да узаконят евтаназията

05 януари 2012, 19:22 часа • 2707 прочитания

Независима експертна комисия във Великобритания каза, че има основания да бъде променено британското законодателство, за да може терминално болните да получават помощ да умрат, съобщи Асошиейтед прес.

В доклада си Комисията по асистирано самоубийство описва правната база по този въпрос във Великобритания като "неадекватна и непоследователна". В страната е незаконно да се помага на болен в терминален стадий да извърши самоубийство, но в същото време това не се преследва съдебно.

През 2009 г. главният прокурор каза, че повечето хора, които помагат на терминално болни да умрат, не се преследват от закона. Според комисията е възможно да бъде разрешено асистираното самоубийство при строги критерии - за хора, навършили 18 години, които правят свободен избор без натиск и без да имат психични проблеми. Експертите искат и допълнителни гаранции, ако бъде разрешено асистираното самоубийство, например, пациентите да бъдат прегледани поне от двама лекари. Системата също няма да позволи на лекар да дава смъртоносната доза, а може да предостави такова лекарство на пациента, което той или тя да вземе, когато прецени.

"Комисията не препоръчва да бъде разрешена каквато и да е форма на евтаназия" - се изтъква в доклада.

Според несъгласни с изводите на доклада комисията е предубедена и британската Медицинска асоциация е отказала да участва в нея. Група противници на абортите обявиха доклада за "нова атака" срещу хората с недъзи и възрастните. БТА

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес