Във Великобритания искат да узаконят евтаназията

2727
Във Великобритания искат да узаконят евтаназията

Независима експертна комисия във Великобритания каза, че има основания да бъде променено британското законодателство, за да може терминално болните да получават помощ да умрат, съобщи Асошиейтед прес.

В доклада си Комисията по асистирано самоубийство описва правната база по този въпрос във Великобритания като "неадекватна и непоследователна". В страната е незаконно да се помага на болен в терминален стадий да извърши самоубийство, но в същото време това не се преследва съдебно.

През 2009 г. главният прокурор каза, че повечето хора, които помагат на терминално болни да умрат, не се преследват от закона. Според комисията е възможно да бъде разрешено асистираното самоубийство при строги критерии - за хора, навършили 18 години, които правят свободен избор без натиск и без да имат психични проблеми. Експертите искат и допълнителни гаранции, ако бъде разрешено асистираното самоубийство, например, пациентите да бъдат прегледани поне от двама лекари. Системата също няма да позволи на лекар да дава смъртоносната доза, а може да предостави такова лекарство на пациента, което той или тя да вземе, когато прецени.

"Комисията не препоръчва да бъде разрешена каквато и да е форма на евтаназия" - се изтъква в доклада.

Според несъгласни с изводите на доклада комисията е предубедена и британската Медицинска асоциация е отказала да участва в нея. Група противници на абортите обявиха доклада за "нова атака" срещу хората с недъзи и възрастните. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com