Започна свещеният месец за мюсюлманите

16385
Започна свещеният месец за мюсюлманите

Мюсюлманският свят започна да отброява свещения месец рамазан байрам, предаде БГНЕС.

Появяването на небето на тънкия сърп на новата Луна бе отбелязано от саудитските звездобройци във вторник. С това започват постите за жителите на кралството, както и в Египет, Йордания, Палестина, ОАЕ, Бахрейн, Ливан, Алжир, Мароко, пише ИТАР-ТАСС.

В следващите 30 дни на мюсюлманите в светлата част на денонощието предстои пълно въздържание от приемането на храна и течности, както и от пушене и секс. Със залеза на слънцето въздържанието се сменя с "ифтар" – захранване с мляко, ядки и мед и нощен празник, докато не изгрее зората, с обилни трапези, вкусни ястия и неизменните за това време телевизионни сериали, чиито премиери традиционно се правят по време на рамазан байрама.

Една от петте заповеди на исляма предписва на мюсюлманите да прекарват времето в молитви, четене на Корана, раздаване на милостиня на бедните и трапези за тях направо на улиците.

В Египет, вече уморени от нестабилността, политическите бури и сътресения, много се надяват, че този рамазан ще донесе мир и спокойствие, както и че ще премине без насилия и сблъсъци. Според историята дори войни са се спирали по време на поста. Приема се, че по време на рамазана Аллах взема решения за съдбата на хората. И затова именно по това време е важно да се спазва твърдо поведение, според заповедите на исляма. По време на постите трябва да се забравят всички разправии и караници, враговете трябва да оставят оръжието, приятелите трябва да покажат щедрост и дружелюбие без да се скъпят да нагостят всички, без да забравят безимотните.

В Египет министърът на отбраната в специално обръщение към нацията поздрави египтяните с настъпващия празник и ги увери, че армията "ще запази мира и обществения ред на всяка цена, ще защитава и занапред правата на народа".

"Всички ние сме длъжни да се придържаме към традициите на свещения рамазан", каза генералът.

На хората много им се иска в тези дни да вярват в доброто и затова те с радост си спомнят думите на известна астроложка, която още преди няколко месеца предсказа, че в рамазана Египет ще влезе без сваления от военните ислямистки президент Морси. Според нейните предвиждания в Страната на пирамидите скоро всичко ще бъде много добре "само трябва да се потърпи още няколко месеца"."Египтяните ще изтръгнат корена на злото и на нашата земя ще се възстановят мирът и спокойствието", каза тя.

Въпреки строгите предписания рамазанът е най-обичаният празник в арабските страни. Няколко дни преди неговото начало улиците бяха украсени с гирлянди, на фасадите изгряха неонови звезди и светодиодни полумесеци. Непроменим символ на празника в Египет са фенерите с най-различни размери, които са поставяни при входовете на домовете или се окачват на най-видното място.

Фенерите тази година са в дисонанс с армейските постове, затворените улици и булеварди, бронирани военни коли и бодливата тел в цялата столица.

Но египтяните украсяват живота си и в дни на житейски несгоди. Особено по време на празници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com