Затягат правилата за изкачване на Еверест

20290
Затягат правилата за изкачване на Еверест

Експедициите до връх Еверест ще бъдат наблюдавани по-стриктно от догодина, съобщава Би Би Си, цитиран от БГНЕС.

Непалски официални представители заявяват, че за първи път екип на правителството ще бъде изпратен в базовия лагер. Той ще наблюдава и ще помага на експедициите, ще координира спасителните операции и ще защитава околната среда.

Решението е взето след смущаващи инциденти на склоновете на най-високия връх в света, включително бой между шерпи и алпинисти. "Нуждаем се от постоянен държавен механизъм в базовия лагер на Еверест, който да регулира планинските дейности", заяви Пурна Чандра Бхатари, ръководител на туристическата агенция, наблюдаваща алпинизма.

"Интегрираният обслужващ център ще улеснява алпинистите, като им предлага комуникация и услуги, свързани с безопасността", допълни той. В началото на пролетния сезон на изкачванията догодина екипът в базовия лагер ще представлява правителствената администрация на място. Наблюдатели казват, че става все по-трудно да се регулира планинската дейност от столицата Катманду.

"Когато има присъствие на правителството на място, посланието "нарушаването на закона е наказуемо" става по-ясно", смята Бхатари. Сегашните правила изискват всяка експедиция да включва служители на правителството за свръзка по време на изкачването. Но има множество критики, че определените служители за свръзка често изобщо не напускат Катманду и никой не регулира експедициите в планината.

Официални представители и експерти в алпинизма казват, че новите правила ще овладеят и нарастващата конкуренция за поставяне на странни рекорди. Алпинистите ще трябва да обявяват предварително дали планират да поставят някакъв рекорд. Новите регулации ще ограничат и полетите с хеликоптер в близост до склоновете на Еверест. "Освен при спасителни операции хеликоптерите няма да могат да прелитат близо до склоновете на планината, тъй като вибрациите и дори звукът могат да предизвикат свличане на снега, застрашаващо живота на други алпинисти", казва непалски представител. Той допълва, че усилията на екипа ще бъдат съсредоточени и върху управлението на боклука.

Според новите правила поне засега няма да има промяна в таксите за експедициите, които са важен източник на туристически доходи за правителството. Всяка година над 30 експедиции атакуват връх Еверест.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com