Белгия спипа "пустинните лисици" през второто полувреме, вратар на ЦСКА с отлични спасявания

14702
Белгия спипа "пустинните лисици" през второто полувреме, вратар на ЦСКА с отлични спасявания

Талантливата селекция на Белгия победи, но не убеди в първия си мач от световното първенство. "Червените дяволи" обърнаха Алжир с 2:1 и вече имат 3 т. в група H. За африканците титуляр бе вратарят на ЦСКА Райс М'Боли, който се отличи с няколко добри спасявания. Неговият тим се представи много достойно, но не издържа на натиска на европейския тим през второто полувреме.

Алжир заигра по-добре след началния съдийски сигнал. Играчите на Вахид Халилходжич впечатлиха със самочувствие, борбеност и изключително компактна игра. Белгия не успяваше да влезе в мача и да намери своя ритъм.

В 18-ата минута Райс М'Боли изстреля страхотен пас към Марес, той напредна и шутира силно, но покрай вратата. Стражът на ЦСКА трябваше да се намесва за първи път едва в 21-ата минута след мощен удар на Аксел Витсел и го направи акробатично.

Ключовият момент през първото полувреме дойде в 24-ата минута. Алжир поде контраатака отляво, топката бе центрирана към Фаози Гулам в наказателното поле, където той бе задържан от по-бавния и играещ на нетипичен пост Ян Вертонген.

С изпълнението се нагърби Софиан Фегули и преодоля Тибо Куртоа за 0:1. По-този начин головата суша на Алжир на световни финали бе прекъсната. Тимът не бе вкарвал в пет поредни мача и бе близо до печалния ялов рекорд на Боливия. Последното попадение на Алжир бе дело на Джамел Зидан при 1:1 срещу Северна Ирландия през 1986 г.

Белгия се опита да отговори до края на полувремето. "Червените дяволи" разчитаха предимно на статични положения, което е учудващо, предвид техническите качества на играчите. Ян Вертонген стреля над вратата от фаул, а в 44-ата минута Еден Азар намери Насер Чадли, но той стреля в ръцете на М'Боли.

Второто полувреме започна с натиск на Белгия, но Алжир се защитаваше изключително компактно. Без да се притесняват "пустинните лисици" допуснаха играта в своята половина, а Белгия просто не знаеше какво да прави с топката.

В 50-ата минута слаба изява на Райс М'боли, който пропусна топката след корнер, даде шанс на Аксел Витсел да стреля с глава, ударът му премина над вратата.

Алжир изнесе леко играта и в 57-ата минута стигна до корнер, след който Карл Меджани стреля опасно с глава, но леко встрани от вратата.

Марк Вилмотс прибегна до смените, като извади от игра неубедителните Шадли, Лукаку и Дембеле, а на тяхно място заиграха Фелайни, Ориги и Мертенс.

В 66-ата минута Райс М'Боли направи спасяването на мача, след като спря излезлия сам срещу него Дивок Ориги.

Стражът на ЦСКА нямаше какво да направи в 70-ата минута, когато Кевин Де Брюйн центрира и Маруан Фелайни насочи перфектно топката с глава под гредата за 1:1.

Голът даде допълнителна мотивация на "червените дяволи", които се хвърлиха да печелят мача. Алжир обаче не се смути и продължаваше да се защитава умело.

За първи път африканците се оголиха в 80-ата минута, когато позволиха на Белгия да направи контраатака и това им струва скъпо. Еден Азар напредна отляво и пусна страхотен пас към резервата Дрийс Мертенс, който с бомбен изстрел преодоля М'Боли и вкара мача в очакваното русло - 2:1 за Белгия.

Играта на Белгия потръгна и в 83-ата минута Райс М'Боли изби акробатично удар с глава на Маруан Фелайни.

Белгия - с Вилмотс неприятната изненада е гарантирана

Worldcup2014.actualno.com завършва представянията на фаворитите в предварителните групи на световното първенство с тима на Белгия. Тим,...

До края на мача измореният и посърнал тим на Алжир не успя да се върне в мача, но остави приятни впечатления с играта си. За фаворита Белгия битката в групата продължава със сблъсък срещу директния конкурент Русия.

СТАТИСТИКА:

Мач от група H на световното първенство

От 19,00 часа

БЕЛГИЯ - АЛЖИР 2:1

0:1 Фегули 24-д.
1:1 Фелайни 70
2:1 Мертенс 80

БЕЛГИЯ: Куртоа, Алдервайрелд, Ван Буйтен, Компани, Вертонген, Витцел, Дембеле (65 Фелайни), Де Брюин, Азар, Шадли (46 Мертенс), Лукаку (57 Ориги)
СЕЛЕКЦИОНЕР: Марк Вилмотс

АЛЖИР: М’Боли, Бугера, Гулам, Халиш, Фегули, Меджани (83 Гилас), Бенталеб, Судани (65 Слимани), Тайдер, Махрез (71 Ласен), Мостефа
СЕЛЕКЦИОНЕР: Вахид Халилходжич

Главен съдия: Марко Родригез
Жълти картони: Вертонген (Б) ; Бенталеб (А)

Стадион: Минейрао, Бело Оризонте

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com