Холандия - време е момченцата да станат мъже

19831
Холандия - време е момченцата да станат мъже
Снимка: Getty Images/Guliver

Ако вече коментирания тим на Хърватска може да се определи като "традиционно симпатичен" на световните първенства, то безспорния лидер в тази класация е Холандия. Въпреки привлекателния си футбол, "лалетата" обаче си заслужиха и още едно клеймо - на вечния губещ. Настоящият световен вицешампион oтстъпва в цели три финала в историята си и все още не е печелил заветната купа. Зрелищен, освободен психически, атакуващ, емоционален - такъв е бил винаги отборът от Ниската земя. Този път всички  предпоставки да бъде различно са налице. В Бразилия'2014.

Селекцията на Холандия винаги е страдала от един основен проблем, който е оставял тима на една крачка от медалите. Наивността и липсата на селекционер, който да
успее да канализира ентусиазма и енергията на тима за да го превърне в работеща машина, която е готова да печели трофеи. Точно тук е разковничето, заради което този път може да се очаква нещо различно. Понастоящем селекционер на тима е Луис Ван Гаал. И ако той не успее да трансформира холандците, то едва ли има кой да го направи. Класата на новия треньор на Манчестър Юнайтед е неоспорима, самият факт, че "червените дяволи" се спряха на него е достатъчен. По-интересното е, че Ван Гаал е коренна противоположност на своя тим. Опитен, обран в реакциите си, дори суховат треньор, тактик за когото резултатите са издигнати в култ. Точно така ще се постигне балансът, от който селекцията на "лалетата" се нуждае. Със селекционер, за когото не е пресилено да се каже, че е в топ 3 на най-добрите на този Мондиал, заедно с Висенте Дел Боске и Чезаре Прандели.

Най-важният въпрос за холандците е дали младите играчи ще издържат на напрежението. Тимът се намира в преходен период и Ван Гаал се опитва да направи смяна на поколенията, която във футбола не върви ръка за ръка с резултатите. Но дори да не успее да вдигне световната титла, която убягна и на последното Световно, то Холандия със сигурност ще се радва на огромни симпатии и ще привлича дори неутралния фен пред телевизора.

Традиционно Ван Гаал разчита на 4-3-3, но тежката контузия на Кевин Строотман го принуди да прекрои плановете си. Играчът на Рома е от изключителна важност за играта на "лалетата" и по-точно за представянето на халфовата линия. Неслучайно след дълго търсене на поливалентен халф в центъра на терена, Манчестър Юнайтед се спря на него и ще го превърне в топ цел за трансферния прозорец.

В подготовката за Мондиала Ван Гаал изпробва също схемите 5-3-2 и 3-5-2, с което отборът му става приспособим към всяка ситуация, предвид развитието на мачовете. Важно е да се отбележи, че приятната изненада от този сезон в Ередивизие - Фейенорд, играе именно с 5-3-2 и присъствието на немалко играчи от този тим в националния отбор накара Ван Гаал да бъде гъвкав тактически. А ето с какво разполага той в отделните линии:

Роман Широков - бунтарят стратег

В началото на футболната си кариера Роман Широков не проявява много професионално отношение към своя талант. В националния отбор той де...

Края на ерата "Ван Дер Сар" остави сериозна празнина на вратарския пост на холандците. Най-готов да я запълни пълноценно изглежда вратарят на Нюкасъл Тим Крул, който е трансферна цел на редица сериозни европейски тимове. Яспер Килесен от шампиона Аякс също се представя на ниво. Това се отнася и за Мичел Форм от Суонзи. Трима вратари със сходни характеристики, които са напълно взаимозаменяйми. Грубите грешки обаче не са изключени и вратарският пост със сигурност няма да е този, на който Холандия да разчита за да стигне далеч.

На мястото на левия бек в защитата ще се бори Патрик ван Аанхолт. Младокът изнесе много силен сезон с Витес и по всяка вероятност ще се завърне в Челси, където да замени напускащия Ашли Коул. Коментарите, че той е готов да го стори говорят достатъчно красноречиво за класата му. Достойна конкуренция е още един суперталант - Бруно Мартинс Инди, който може да играе и като централен защитник. Тъмнокожият младок също е
трансферна цел на редица клубове и Ван Гаал може да е спокоен за този пост. В центъра на защитата селекционерът ползва най-често Рон Влаар от Астън Вила и Йоел Велтман от Аякс. Въпреки по-големия си опит Влаар не носи нужната стабилност в дефанса и проблем може да възникне. Неговата роля е по-важна при центрирания, тъй като с високия си ръст ще е властелин в собственото наказателно поле. Друг е профила на Велтман, който притежава традиционната за холандската школа техника и е от модерния тип бранители - без проблем изнася топката и участва със самочувствие в разиграванията на своя тим. За десния бек фаворит е Дарил Янмаат. Предимството му, както и на Бруно Мартинс Инди, е че може да бъде използван като халф-бек при смяна на схемата на 3-5-2. Янмаат има  афинитет към включване в атака и неслучайно е предпочетен пред Грегъри Ван дер Вийл, който дори не е повикан.

Изключително младата защитна линия се компенсира от по-опитните халфове. Тук вече става дума за познати имена като Рафаел Ван дер Ваарт, Уесли Снайдер, Ариен Робен и Найджъл Де Йонг, върху чиито гръб ще падне отговорността, особено в трудните моменти. Халфовата линия на холандците носи в най-голяма степен всички плюсове и минуси на целия отбор. Унесени в атаки и зрелищна игра "лалетата" могат лесно да забравят за дефанзивните действия и това да им създаде много проблеми. Затова особено важна бе ролята на Кевин Строотман и неговата липса е огромен удар по амбициите на Ван Гаал и компания. Така огромна тежест ще падне върху Найджъл Де Йонг, който се намира в нелоша форма в края на сезона с клубния си тим Милан. И в средната линия младата вълна чука на вратата. Дейли Блинд, Жорди Класи, Мемфис Депей, Лерой Фер, Жоржиньо Вайналдум, все играчи, които заслужават да получат своя шанс. 23-ма играчи, които се борят със зъби и нокти за титулярния пост, какво по-хубаво от това за селекционера.

Ван Гаал се готви да играе с двама в атака, но това не изглежда особено добра идея след бърз преглед на наличното. Очевидно е, че Робин Ван Перси е единствената звезда от световна величина в предни позиции и на гърба на играча на Манчестър Юнайтед ще падне огромна отговорност. На практика Ван Перси категорично е най-важният играч в този тим, тъй като е
абсолютно незаменим. Нито Дирк Кайт, нито Клаас Ян-Хунтелаар, камо ли Джърмейн Ленс биха се справили на неговото ниво. Същевременно не са особено подходящи и да му партнират в атаката. Затова не е изключено Ван Гаал да предпочете единствено Ван Перси като типичен нападател, а малко зад него да играе Робен, Ван дер Ваарт или Снайдер. Едно е сигурно - холандците трябва да палят свещи Робин да е здрав през този един месец в Бразилия.

Един много важен факт направи Холандия особено опасен тим в навечерието на Световното - новината, че Луис Ван Гаал поема Манчестър Юнайтед след неговия край. Това освобождава психически както селекционера, така и футболистите, които ще се раздадат за последно. Често във футбола сме ставали свидетели как отбори с подобна съдба правят чудеса, а само един пример в тази посока е спечелването на Шампионската лига от Челси през 2012 г. със заминаващия си Роберто Ди Матео.

По всичко изглежда, че Холандия ще има само един сериозен конкурент в своята група, но какъв - световният шампион Испания. Двата европейски  гранда се срещат още в първия кръг - на 13 юни в Салвадор в повторение на финала от последното Световно в Южна Африка. От този мач до голяма степен зависи кой ще спечели групата и съответно на кой отбор от група А ще попадне на осминафиналите - Бразилия или Хърватска, а това съвсем не е без значение. Останалите отбори в група B са Австралия и Чили. Известен проблем би бил тимът на Чили с Артуро Видал и Алексис Санчес, но би трябвало Ван Гаал да успее да се справи с това предизвикателство.

И така за Холандия предстои много интересно световно първенство. Под знака на драматично загубения финал преди 4 години, на бъдещето на Луис Ван Гаал, на първите решителни минути на този млад тим. Играчите със сигурност ще се радват на колоритната подкрепа на легендарните си фенове, които достатъчно дълго чакаха и заслужават най-сетне любимите им момчета да станат печеливши мъже. Специалистите не очакват това да се случи. Може би така е по-добре, Холандия обича тази роля. И има всички шансове да се смее последена.

Предварителната група на Холандия от 30 играчи:

Вратари: Яспер Килесеен (Аякс), Мишел Ворм (Суонзи, Англия), Тим Крул (Нюкасъл, Англия), Жерон Зоет (ПСВ Айндховен)

Защитници: Пол Верхаег (Аугсбург, Германия), Патрик ван Анхолт (Витес), Дарил Янмаат (Фейенорд), Жоел Фелтман (Аякс), Стефан де Врий (Фейенорд), Рон Влаар (Астън Вила, Англия), Бруно Мартинс Инди (Фейенорд), Карим Рекик (ПСВ Айндховен), Терънс Конголо (Фейенорд), Дели Блинд (Аякс)

Полузащитници: Лерой Фер (Норич, Англия), Найджъл де Йонг (Милан, Италия), Жорди Класи (Фейенорд), Джонатан де Гузман (Суонзи, Англия), Жоржиньо Вайналдум (ПСВ Айндховен), Уесли Снайдер (Галатасарай, Турция), Рафаел ван дер Ваарт (Хамбургер, Германия), Тони Вилхена (Фейенорд)

Нападатели: Куинси Промс (Твенте), Ариен Робен (Байерн, Германия), Жан-Пол Батис (Фейенорд), Робин ван Перси (Манчестър Юнайтед, Англия), Клаас Ян Хунтелаар (Шалке, Германия), Дирк Каут (Фенербахче, Турция), Джърмейн Ленс (Динамо Киев, Украйна), Мемфис Депай (ПСВ Айндховен)

Програмата на Холандия:

13 юни Испания - Холандия, 22,00 ч.

18 юни Австралия - Холандия, 19,00

23 юни Холандия - Чили, 19,00

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com