Хърватия узря за нов голям успех след Франция'98

20270
Хърватия узря за нов голям успех след Франция'98

Хърватия е вторият отбор в група А, освен Бразилия, на който си струва да се отдели по-специално внимание. Талантливият тим на "шахматистите" изглежда готов да бъде нещо повече от традиционно симпатичният тим с екзалтираната публика. И да повтори постижението от Мондиала във Франция през 1998 г., когато завърши трети. Защото след това хърватите определено разочароват, след като не успяват да прескочат групата. Този път ще е различно.

През миналата година Хърватия разреши изключително важния въпрос със селекционера. След напускането на Славен Билич през 2012 г. "шахматистите" преживяха колеблив период под ръководството на Игор Щимац.  Бившият защитник не се оказа точният човек за тима и след едва 15 мача начело бе заменен от Нико Ковач. Преди това Ковач бе начело на младежката гарнитура на хърватите, с която записа пет победи при голова разлика 15:0. Нелошо изглежда началото и при мъжете. Победа у дома срещу Исландия, равенство със същия съперник като гост и още един хикс срещу Швейцария в контрола. Ковач успокои тима и въпреки кратия си опит като селекционер изглежда, че на него може да се разчита.

Ковач може да се чувства облагодетелстван, тъй като хърватският футбол е бъкан едновременно с млади таланти и опитни бойци. Още по-важното е, че голяма част от тях са в топ форма през този сезон.

На вратата титуляр е ветеранът Стипе Плетикоса. Преди седмица той спечели  купата на Русия със своя Ростов. Със своите 109 мача за националния отбор, Плетикоса е солиден избор, който рядко допуска груби грешки. Резерва на Стипе Плетикоса е Даниел Субашич от Монако, който също е достатъчно стабилен вратар, на когото може да се разчита.

Защитата не е най-силната страна на този тим. Проблемен изглежда постът на левия бек, където Даниел Пранич на практика няма алтернатива. При нужда Ковач би могъл да преквалифицира някой от десните си бекове. А такива в изобилие - Дарио Сърна, Домагой Вида, Симе Вършалко, та дори и Ведран Чорлука. Другият вариант е да се разчита на играча на Днепър Иван Стринич. В центъра на защитата Деян Ловрен е сигурен титуляр, а партньор по всяка вероятност ще му е Чорлука, който може да играе и на тази позиция. Ведран направи неприятна грешка за своя Локомотив в решителния мач с ЦСКА за титлата в Русия, но това изглежда по скоро изключение. Алтернатива са Гордън Шилденфелд и Игор Бубнич, които определено не стряскат противниковите нападатели. На десния бек както стана ясно, ситуацията е спокойна. Капитанът Дарио Сърна обаче ще има солидна конкуренция заради силния сезон на Симе Вършалко с Дженоа. 22-годишният играч вече привлече вниманието на част от европейските грандове и е заплаха за Сърна.

Халфовата линия на хърватите е от световна класа. Звездата в нея е играчът на Реал (Мадрид) Лука Модрич. Въпреки че остава в сянката на звездите Роналдо и Бейл, мнозина анализатори отчитат фундаменталната роля на Модрич за успехите на "Белия балет". И са прави. Модрич се справя отлично в офанзивен план, а би могъл да помага на своите съотборници и в отбранителните действия. Лука ще се радва на безценната подкрепа от страна на Иван Ракитич. Плеймейкърът неслучайно бе избран за играч на сезона в Лига Европа, след като записа много силна кампания със своя Севиля. Суперкреативната централна линия на Хърватия се допълва от Матео Ковачич. 20-годишният играч е светлият лъч в изключително слабият сезон на Интер и това не е случайно. Достатъчно е само да се отбележи представянето му в мача срещу Лацио, когато Ковачич блесна с три асистенции и страхотни отигравания. Играчът на Волфсбург Иван Перишич същи е достоен избор сред атакуващите полузащитници. Подобен стил на игра изповядва и Милан Баделя. Изобщо в халфовата линия на хърватите има уникална взаимозаменяемост. Когато мачът трябва да бъде затворен първи избор е Огньен Вукойевич, на когото се очаква да помагат Модрич и Ракитич. като цяло дефанзивната част на играта със сигурност няма да е силната за "шахматистите", но с креативността си те определено плашат.

В атака Хърватия се ползва с услугите на едно от най-актуалните имена на трансферния пазар - Марио Манджукич. Нападателят на Байерн е в перфектна футболна възраст и е в състояние да е головата машина за своя отбор. Марио е играч от световна класа, а най-хубавото за Ковач е, че може да разчита на още един такъв - Ивица Олич. Натурализираният бразилец Едуардо  спечели поредната си титла с Шахтьор (Донецк) и е готов за сериозните битки по бразилските терени. Останалите в атака са Никица Йелавич, Анте Ребич и Дуйе Чоп. Пренебрегнат от селекционера остана Андрей Крамарич, нападател на носителя на Купата Риека.

Жребият за Мондиала бе благосклонен за хърватите, но не и програмата. Европейският тим започва кампанията на 12 юни срещу домакина Бразилия на "Арена Коринтианс". Еуфорията ще е голяма и феновете на домакините със сигурност ще създадат атмосфера, тежка за игра. Чисто футболно Хърватия не отстъпва особено от бразилците и мачът ще се реши в малките детайли. След това ще е лесно - Мексико не се радва на силно поколение, същото се отнася и за Камерун. Плюсът за хърватите е, че няма особено значение дали ще завършат на първа или втора позиция в групата, след това ги чакат все силни съперници като Испания и Холандия. Именно осминафиналът ще е решаващ за амбициите на тима. И възможността хърватите да се превърнат в поредната приятна изненада от Източна Европа на световно първенство. Предпоставките са налице.

Кметът: В Манаус се играе по-лесно в сравнение с Космоса

Артур Виржиоло Нето е кмет на на-странната дестинация на Мондиал 2014 - Манаус. 2-милионният град, столица на щата Амазонка, се намира ...

Вратари: Стипе Плетикоса (Ростов, Россия), Даниел Субашич (Монако, Франция), Оливер Зеленика (Локомотива Загреб).

Защитници: Дарио Сърна (Шахтьор Донецк, Украйна), Ведран Чорлука (Локомотив, Русия), Деян Ловрен (Саутхямптън, Англия), Гордън Шилденфелд, Даниел Пранич (двамата от Панатинайкос, Гърция), Иван Стринич (Днепър, Украйна), Домагой Вида (Динамо Киев, Украйна), Шиме Връшалко (Дженоа, Италия), Игор Бубнич (Удинезе, Италия)

Полузащитници: Лука Модрич (Реал, Испания), Иван Ракитич (Севиля, Испания), Нико Кранчар (КПР, Англия), Огнен Вукоевич (Динамо Киев), Иван Перишич (Волфсбург, Германия), Матео Ковачич (Интер, Италия), Милан Бадел, Иво Иличевич (двамата от Хамбургер, Германия), Марсело Брозович (Динамо Загреб), Иван Мочинич (Риека), Марио Пашалич (Хайдук), Самир (Хетафе, Испания).

Нападатели: Марио Манджукич (Байерн, Германия), Ивица Олич (Волфсбург), Едуардо да Силва (Шахтьор Донецк), Никица Йелавич (Хъл Сити, Англия), Анте Ребич (Фиорентина, Италия), Дуйе Чоп (Динамо Загреб).

Програма на Хърватия:

12 юни: Бразилия - Хърватия

18 юни: Камерун - Хърватия

Фалкао е песимист за участието си на Световното

Звездата на Колумбия Радамел Фалкао заяви, че все още не е сигурен дали ще може да играе на световното първенство в Бразилия. Нападател...

23 юни: Хърватия - Мексико

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com