Луис Суарес - геният с вулкан в себе си

16243
Луис Суарес - геният с вулкан в себе си
Снимка: Getty Images / Guliver

Производство на цитрусови плодове, термални бани и двама гениални футболисти. С това се гордее Салто, вторият по големина град в Уругвай след Монтевидео. Това място щеше да остане анонимно за света, ако тук в рамките на само три седмици не се бяха родили Луис Суарес (24 януари 1987) и Единсон Кавани (14 февруари 1987). Казано по друг начин, двамата титулярни нападатели на националния отбор.

Една от главните улици в Салто се казваше Хоакин Суарес (бивш президент на Уругвай), но някой се качи на табелата и смени първото име с Луис. Тази промяна се превърна в символ на гордостта на един град. Когато си роден тук, нямаш големи шансове да се превърнеш в един от най-добрите нападатели на планетата. Особено в случая на Луис Суарес, който е четвъртото от общо седем деца в семейството. Животът не е никак лесен за него. Мести се в столицата Монтевидео още на 7 години, а тялото му и до днес още носи следите от уличния футбол. Именно там той формира типично уругвайските ценности - своя непримирим характер и желанието да стигне възможно най-високо. "На 4 години вече тичах по-бързо с топката в крака, отколкото без нея", споделя Суарес. На 11 години отказва покана от Аржентина: "Пътуването бе прекалено скъпо, а аз нямах пари да си купя дори чифт обувки.

По-късно, когато Суарес вече е на 14, става част от Насионал, един от най-престижните столични клубове. Престоят там обаче можеше да приключи много бързо. Най-вече заради бунтарския характер на нападателя и обикалянето по нощните заведения. "Или ще правиш като останалите, или си тръгваш", предупреждава го тогава треньорът.

Дебютира още на 16 години в Копа Либертадорес, а на 19 се мести в Европа, където облича екипа на холандските Гронинген и Аякс. Винаги плаче под душа, когато не е вкарал гол. В Холандия Суарес се адаптира светкавично и бързо успява да научи езика. Дисциплината обаче не спира да му създава проблеми. Бившият мениджър на Аякс Давид Ендт разказва: "В първия сезон получаваше картон след картон. За пет мача имаше 3 жълти и един червен. Не ставаше въпрос за грубости, а за лошо поведение, симулации и спорове със съдиите. Този човек има вулкан вътре в себе си. Когато премина в Аякс, треньорът на Гронинген му постави задача. Ако получи по-малко от 6 картона първата година, щеше да му прати каса с вино. Не му се наложи да го прави, тъй като Суарес завърши с девет".

С екипа на Аякс уругваецът вкарва много голове и върши много бели. През ноември 2010 г. е наречен Канибала, тъй като ухапва Отман Бакал от ПСВ Айндховен. За деянието получава седем мача наказание, но не успява да ги изпълни, тъй като е продаден в Ливърпул. Дамиен Комоли, тогава спортен директор на червените, привлече Суарес на "Анфилд". Въпреки че характерът му е труден, Мартин Йол преди това го прави капитан на Аякс само на 21 години. Това е добро решение от стратегическа гледна точка, тъй като кара Суарес да бъде по-отговорен, но останалите в отбора не го приемат добре. Най-вече Фертонген и Габри. Вторият, който е бивш играч на Барса, казва: "Суарес няма никаква дисциплина. Не търпи съвети от никого".

След като преминава в Ливърпул, много бързо Канибала от Аякс се превръща и в расист. Той отнася 8 мача наказание, тъй като обижда на расова основа Патрис Евра срещу Манчестър Ю. Странна постъпка на Луис, тъй като неговият дядо също имал черен цвят на кожата, а в Аякс били неразделни приятели с чернокожия Урби Емануелсон. "Аферата с Евра му оказа голямо влияние. Няколко дни по-късно направи неприличен жест на излизане от игра срещу Фулъм. След това дойде в кабинета ми, извини се и сам поиска да му сложа най-голямата глоба в историята на клуба", спомня си Комоли.

Но Суарес няма как да се промени. Определят го като "провокатор, който е готов да извади от равновесие всеки противник". Мауриньо пък го нарече "акробатичен гмуркач". По този повод Суарес призна, че е симулирал за дузпа срещу Стоук през октомври 2012-а. В името на победата е готов да погази всички правила.

Помогна си с ръка, за да вкара на Мансфилд за ФА Къп преди година. Емблематичен е случаят от четвъртфинала на световното, когато влезе в ролята на вратар и от голлинията с две ръце спаси опасен удар на ганайците. Това го превърна в национален герой за Уругвай, но в измамник за останалия свят.
"Луис много ме нервираше", казва Рон Янс, треньорът му в Гронинген, който дори хвърля чадър по него, а Марко ван Бастен - първият наставник на Суарес в Аякс, споделя: "Безценен играч, който обаче ни залива с картони". Отношенията между двамата не са били винаги идеални, същото може да каже и Брендън Роджърс в Ливърпул, тъй като уругваецът миналото лято се опита да избяга в Арсенал.

Суарес определи Роджърс за "предател", но двамата изгладиха отношенията си. Мениджърът дори даде на Суарес капитанската лента в отсъствието на Джерард. След това Роджърс настоя Луис да получи рекордна заплата в Ливърпул. Уругваецът подписа до 2018-а, ще взима по 185 000 евро на седмицата до края на сезона и по 230 000 евро на седмица от началото на следващия. В момента Суарес е най-добрият играч във Висшата лига, а само преди няколко месеца извърши нов акт на канибализъм, ухапвайки Иванович по време на мач с Челси. Как да обясним този напредък, след като пропусна началото на сезона заради поредното наказание? "Сега съм много по-спокоен", гарантира Суарес. Роджърс добави: "След като се случи инцидентът с Иванович, през главата му минаха много въпроси. Имаше чувството, че цял свят е срещу него. Нямаше как да падне по-ниско. Пратих го на почивка в Барселона със семейството му, за да се освободи от негативното напрежение".

Въпреки че характерът е противоречив, успехите на Луис са безспорни. С 0,63 гола средно на мач той е най-успешният нападател в историята на клуба. Изпреварва по този показател имена като Йън Ръш и Майкъл Оуен (0,53), Роджърс Хънт (0,58) и Роби Фаулър (0,50). "Суарес ще стане наистина голям, когато започне да се контролира", съветва го Давид Ендт.

Тиери Мaршан, "ФРАНС ФУТБОЛ"

Суарес убеден, че Ливърпул ще се класира за Шампионска лига

Нападателят на „Ливърпул“ Луис Суарес е убеден, че тимът му ще успее да се класира за Шампионска лига през настоящия сезон ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Серхио Ромеро - "малкият" голям коз на Аржентина за титлата
Серхио Ромеро - "малкият" голям коз на Аржентина за титлата

Как се е развила кариерата на аржентинския национален вратар Серхио Ромеро, който спаси две от дузпите на Холандия в полуфиналния мач на Мондиал...