Само проблемът "Барселона" може да лиши Испания от величието

17561
Само проблемът "Барселона" може да лиши Испания от величието
Снимка: Getty Images/Guliver

След като worldcup2014.actualno.com ви представи  шансовете на Бразилия на Мондиала, е ред на световния шампион Испания. "Ла Фурия", която е на прага на историята. Този път предизвикателството е огромно. Звездното поколение, водено от Висенте Дел Боске, може да стане първият европейски тим, триумфирал на Мондиал в Южна Америка. Всички предпоставки това да се случи са налице.

Въпреки доминацията си на последните големи първенства, Испания не е сред фаворитите на специалистите преди предстоящото Световно. Което е необяснимо. Може би просто на всички им писна от футбола на иберийците и искат промяна. В интерес на истината испанският тим е свикнал с тази роля. Която е повече от удобна. И накрая се оказва печеливша. Точно тук е разковничето. Сякаш този тим вече е презадоволен. Точно както Барселона. С който върви ръка за ръка като развитие през последните години. Има ли все още Испания жажда за трофеи, това е големият и най-важен въпрос. Защото колкото и да не им се иска на мнозина, ако този тим е в топ състояние, то никой не може да го спре.

Затова е особено важно имат ли испанците и физическите сили да бъдат на ниво. След изтощителния сезон. Който излъчи три испански представителя  във финалите на европейските турнири. Т.е. става дума за около 60 мача в рамките на сезона. След които на никого не му е до Световно.

Заради всичко изброено дотук, предизвикателствтото пред Висенте Дел Боске ще е огромно, предимно в психологически план. Селекционерът на испанците отдавна е доказал, че може да изгради перфектно функциониращ отбор, но дали може да го задържи на върха. Или по терените на Бразилия ще видим края на още един отбор институция. След стъпките назад на Манчестър Юнайтед, Байерн и Барселона.

Трудностите за Дел Боске започнаха още преди старта на Мондиала с работата по разширения състав. Определените 23 места са прекалено малко, когато имаш такъв огромен избор пред себе си. Мустакатият спец обаче се е справил добре. Съставът му е повече от стряскащ.

Жестоката конкуренция започва още на вратарския пост. Двама опитни и много класни играчи - Икер Касияс и Хосе Рейна, както и младият, но вече утвърден Давид Де Хеа. Който и да избере Дел Боске, няма да сгреши и може да е напълно спокоен за този пост.

Защитата също е солидна, но с известни условности. Те са свързани основно със здравословното състояние на Серхио Рамос и Жерар Пике. Ако те са здрави, Дел Боске може да е спокоен. При проблем с дори един от тях нещата се обръщат. Защото достоен заместник няма. Показателен е фактът, че тяхната най-класна алтернатива Хави Мартинес всъщност не е защитник... На бековете нещата също са лъкатушещи. Жорди Алба отляво и Сезар Аспиликуета отдясно са опции от световна класа, но не и останалите в списъка на Дел Боске. Още една аналогия с тима на Барселона, който има същия проблем.

И ако Дел Боске може и насън да посочи кои ще играят с номерата от 2 до 5, то по-нататък това е невъзможно. Класата в халфовата линия е това, което донесе две европейски и една световна титла на тази Испания. И на това първенство нещата няма да са по-разлини. Шави, Шаби Алонсо, Иниеста, Фабрегас, Давид Силва, Серхио Бускетс, Санти Касорла, Хесус Навас, Хуан Мата, Коке, Андер Итураспе. 12 играчи, които се борят за 4 или 5 места, а  всичките ги заслужават. Очакванията са тежестта отново да падне върху играчите на Барселона. Но това може да е проблем. Защото анализирайки тази Испания, шансът на тима е да избяга от стила "тики-така" и да заприлича на Атлетико. С наситена халфова линия, по-директен футбол и Диего Коща или Фернандо Йоренте в предни позиции.

Голяма бе драмата около Коща, който трябваше да избере дали да се състезава за Бразилия или за Испания. И неслучайно испанците държаха толкова на него. Защото осъзнават, че той е големият им шанс в атака. Фернандо Торес е бледо и немощно копие на себе си, Давид Вия отдавна не е в разцвета на силите си, а Алваро Негредо и Педро нямат характера да водят сами атаката на тим с такова реноме и цели. Последният вариант е Фернандо Йоренте, който единствен изглежда като солидна опция за големите мачове.

А те започват още в началото на турнира. На 13 юни Испания излиза срещу Холандия в мач, който ще определи насоката в група B. Oстаналите отбори в нея - Чили и Австралия не би трябвало да са проблем за световния шампион. Но Холандия определено ще бъде. Залогът ще е огромен. Ако Испания завърши втори в групата, то по всяка вероятност на 1/8-финал ще срещне домакина Бразилия.

Така за Испания време за отпускане няма. Никой няма да прави шпалир на "Ла Фурия", особено в негостоприемната Южна Америка. Този турнир ще е най-трудният, но затова титлата би била два пъти по-ценна. Всъщност най-ценната в историята. Сега е моментът тимът на Дел Боске да влезе окончателно в нея. Или да спре приказката дотук. Мачовете на истината за Испания предстоят. И тук не става дума за клишета.

Съставът на Испания:

Вратари: Икер Касияс(Реал М), Давид де Хеа (Ман Юнайтед, Пепе Рейна(Ливърпул)

Защитници: Серхио Рамос(Реал М), Жерард Пике (Барселона), Раул Албиол (Наполи), Хави Мартинес (Байерн М), Хуанфран (Атлетико), Жорди Алба (Барселона), Сесар Аспиликуета (Челси), Даниел Карвахал (Реал М), Алберто Морено (Севиля)

Халфове: Шави Ернандес (Барселона), Шаби Алонсо (Реал М), Андрес Иниеста (Барселона), Коке (Атлетико М), Серхио Бускетс (Барселона), Сантиаго Касорла (Арсенал), Андер Итураспе (Атлетик Билбао), Сеск Фабрегас (Барселона), Хуан Мата (Челси), Давид Силва(Ман Сити), Педро Родригес (Барселона), Хесус Навас (Ман Сити)

Нападатели: Диего Коща (Атлетико М), Давид Вия (Атлетико М), Фернандо Торес (Челси), Алваро Негредо (Ман Сити), Фернандо Йоренте (Ювентус)

Програма на Испания на Мондиал'2014:

13 юни 22,00 ч.
Испания - Холандия (Арена Фонте Нова, Салвадор)

18 юни 22, 00 ч.
Испания - Чили (Маракана, Рио Де Жанейро)

23 юни 19,00 ч.
Австралия - Испания (Арена да Байшада, Куритиба)

Невиждани екстри за Кристиано Роналдо в Бразилия

По време на Световното първенство в Бразилия стаята на Кристиано Роналдо ще бъде оборудвана с огледало с нагревател. Нагревателят ще п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com