Държавата не признава, че верижната катастрофа на АМ "Тракия" стана заради горящо седмица сметище

4402
Държавата не признава, че верижната катастрофа на АМ "Тракия" стана заради горящо седмица сметище
Снимка: БГНЕС

Двуцифрено число сигнали (поне 10) са били подадени на телефона за спешни повиквания 112 за горящо сметище край Ихтиман, за което отговорните държавни органи все още не искат да признаят, че повлия сериозно за тежката верижна катастрофа на АМ "Тракия" рано вчера сутринта (5 юли). При катастрофата пострадаха 30 души, а двама души, включително бебе, са с опасност за живота.

Сигналите за горящото сметище са подавани от една седмица насам, защото от задимяването е имало много ниска видимост по магистралата, информира в. "Монитор". Освен сигналите, подадени на 112, на 29 юни според собствените си твърдения сигнал за запалване на сметището, но към екоинспекцията е подал и кметът на Ихтиман Калоян Илиев. Местната власт започнала да засипва с пръст сметището, но според експертите в дълбочина е останало тлееше огнище, което през почивните дни отново е предизвикало пожар.

Сметището край Ихтиман се е подпалило, задимена е АМ "Тракия"

Сметището край град Ихтиман гори и димът от пламъците понижава видимостта по АМ "Тракия", съобщиха bTV и Агенция "Фокус". Информацията...

Сметището е едно от над 100 опасни открити депа в страната, които от 8 години Европейската комисия настоява да бъдат закрити. От тях в момента в експлоатация вече са само 32, като това в Ихтиман не е сред тях. То се нарежда в редиците на закритите, но все още нерекултивирани депа, чийто брой е около 70. Те са във висящо положение, като не е ясно кой точно ги контролира.

Изказване пред радио "Фокус" на комисар Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" от неделя гласи, че "няма опасност за движението по АМ "Тракия" заради пожара на сметището. Не били предприети и мерки за обезопасяването на пътя.

По принцип отговорност за откритите сметища носят кметовете, а екоинспекциите са длъжни регулярно да ги проверяват. В случая с Ихтиман обаче местната власт е категорична, че вече не носи отговорност. От екоинспекцията обаче твърдят точно обратното – че по закон кметът е този, който трябва да наблюдава обекта до края. Още по-абсурдното пък е, че макар да е известен факт, че сметищата са лесно запалими, пожарната няма никакви регулярни контролни функции над тях. Според закона за да вземе разрешение за експлоатация едно сметище се одобрява от пожарната, но след това тя вече не го контролира.

През вчерашния ден шефът на АПИ Дончо Атанасов изкара три различни тези за катастрофата. Първо, пред БНТ, той посочи дима от сметището като основна причина. После, пред БНР, смени версията - утринната мъгла е основна причина. Накрая, пред "Дарик радио", Атанасов реши, че димът от сметището в съчетание с мъглата е довел до трагедията.

СДВР пусна записи на брутални катастрофи (Видео)

СДВР разпространи видео, което показва записи на брутални катастрофи, причинени от висока скорост. "Пътна полиция" предприема серия о...

Депото за отпадъци е било запалено още миналата седмица. Официалните причини са "самозапалване" от високите температури. Пожарните екипи пък са пристигнали още в неделя сутринта и са започнали гасенето. Заради спецификата на терена обаче то можело да продължи още поне седмица. Причината е, че сметището просто тлеело в дълбочина и никаква техника не можело да достигне до мястото на бедствието, тъй като щяла да пропадне. За това било предприето само обливане с вода. Това обаче не спирало задимяването.

Интересен факт е, че сметището е трябвало да бъде проверено точно в неделя от РИОСВ, като акцията е била част от повече от 30 инспекции в района. Сега главният секретар на МВР Младен Маринов обяви, че версията за сметището като основна причина за катастрофата се проверява.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Еврокомисията следи изкъсо случая със заплахите към съдия Цариградска

Разчленен и обгорен: Жестоко убийство край Ботевград

Жена от Костенец даде 5000 лева на ало измамници

Хванаха напушен трафикант с две кила марихуана

Калин Стоянов послъгва с видеа за инцидента с журналиста Димитър Стоянов (СНИМКИ)

Часове след тежката катастрофа: 18-годишен дрифтира в Пловдив

Като истински дявол: 70-годишен набоде с вила мъж и жена в Плевенско

Здравето на Иванчева се влошава, съдът не се трогва: Позиция на "Зелен Младост" (ВИДЕА и СНИМКИ)

Отложиха делото за бащинството на Велико Минков

Отново тежка катастрофа с жертва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com