Турция изпраща войски в Либия

6307
Турция изпраща войски в Либия
Снимка: Getty Images/Guliver

Турският парламент одобри изпращането на войски в Либия в полза на подкрепеното от ООН правителство на националното споразумение (ПНС) при официално искане за военна подкрепа от Турция, съобщиха турски медии.

Парламентът проведе спешно заседание, за да обсъди мандата за Либия, предвиждащ изпращането на турски войски в страната. В дневния ред на заседанието имаше само една точка, докато политическите партии разполагаха с 20 минути за изказване след прочитането на мандата. В края на сесията мандатът беше одобрен с категорично мнозинство.

Ще се сблъскат ли Турция и Русия в Либия?

В "Следващите 100 години" описах Турция като нововъзникваща регионална сила, която с течение на времето ще разшири сферата си на влияни...

Общо 509 парламентаристи участваха в гласуването, 325 от които гласуваха "За" резолюцията, докато 184 гласуваха "Против". Повечето от опозиционните депутати гласуваха срещу мандата.

Президентът Реджеп Ердоган подписа резолюцията в понеделник, заявявайки, че събитията в Либия представляват заплаха за региона и поиска разрешение за разполагане на турските сили в чужди държави, за да се намесят в конфликти извън границите на Турция за период от една година.

"Правителството на Либия на националното споразумение поиска от Турция военна подкрепа за борба със заплахите спрямо териториалната цялост и стабилност на Либия, които биха могли да засегнат целия регион, под формата на "Ислямска държава", "Ал Кайда" и други терористични организации или незаконни въоръжени групи, както и нелегална миграция и трафик на хора", се казва в мандата.

В изявлението се добавя, че Турция има за цел да предостави хуманитарна помощ на хората на Либия и да защити застрашените интереси на Турция.

Официалното либийско правителство се възмути от Арабската лига

Пратеникът на признатото от световната организация либийско правителство на националното споразумение (ПНС) в Арабската лига обвини бло...

Подготвяната нова офанзива на Анкара предизвика негативни реакции в региона. Египет осъди решението на турския парламент да разположи на войски в Либия, съобщи Reuters, като се позова на изявление на египетското външно министерство.

Изпращането на турски войски в Либия "може да се отрази негативно на стабилността в района на Средиземно море", изтъкна Кайро и призова международната общност спешно да реагира на това решение.

Припомняме, че на 21 декември парламентът ратифицира предложение за одобрение на меморандум за разбирателство (МР) относно сигурността и военното сътрудничество с Либия. Меморандумът за разбирателство за отбрана и сигурност беше подписан на 27 ноември между висшите държавни служители от две държави заедно с друга сделка за разграничаване на зоните на морската юрисдикция в Средиземноморието.

Споразумението обещава правна основа за съществено сътрудничество в областта на отбраната и сигурността, включително създаване на служби за отбрана в страните на други страни, обучение, разполагане на въздушни, наземни и военноморски превозни средства, провеждане на съвместни учения и разузнаване.

Анкара обмисля изпращане на войски в Либия

Турското правителство планира да внесе предложение за разполагане на войски в Либия. Очаква се инициативата да бъде внесена в кабинета ...

Това решение идва, след като базираният в Тобрук маршал Халифа Хафтар усили атаките срещу подкрепяното от ООН правителство в Триполи под ръководството на премиера Мустафа Файез Сарадж. След сделката за военно сътрудничество турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара може да обмисли изпращането на войски в Либия, ако признатото от ООН правителство в Триполи отправи такова искане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Десетки изчезнаха край Тунис

Близо 300 души загинаха от наводненията в Кения

Мъж, отвлечен преди 26 години, е бил само на 100 метра от дома си: Ето защо не потърсил помощ

"В тази страна абсолютно нищо не функционира". Ето от къде всички искат да се махнат

Банда отвлече 105 души в Нигерия

Двама лекари са убити при израелски въздушен удар в Ивицата Газа

Бившият президент на Нигер още е с имунитет, отложиха изслушването му

Такса за киберсигурност: Нигерия е разгневена от новия вид данък

ООН е обезпокоена: Десетки случаи на холера в засегнатата от наводнения Кения

Путин се отказва от злато за военната си машина: Русия сменя страната във войната в Судан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com