Анкара обмисля изпращане на войски в Либия

2177
Анкара обмисля изпращане на войски в Либия
Снимка: iStock/Guliver

Турското правителство планира да внесе предложение за разполагане на войски в Либия. Очаква се инициативата да бъде внесена в кабинета на председателя на парламента на 30 декември и да предизвика извънредно свикване на парламента на 2 януари, пише турското англоезично издание Hurriyet Daily News, цитирано от агенция "Фокус".

По-рано правителството планираше да внесе предложението за разглеждане в парламента след края на новогодишната ваканция на депутатите, която приключва на 7 януари, но планът, изглежда, се е променил.

Проектопредложението ще включва основание за изпращането на войски в Либия - в допълнение към подробностите за това кои части ще бъдат изпратени. Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е предупредила своите депутати, че предложението може да бъде обсъдено в парламента на 2 януари.

Министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу ще посети лидерите на опозиционните партии тази седмица, за да ги информира защо правителството иска да изпрати войски в Либия.

Основната опозиционна Народнорепубликанска партия заяви, че ще възрази срещу предложението в парламента, докато Партията на националистическото действие вече е подкрепила хода на правителството.

Ще спрат ли убийствата на жени в Турция?

Стотици жени в Турция загинаха от насилие и през тази година. Правителството разчита много на едно мобилно приложение за спешни случаи....

Законопроектът ще позволи разполагането на турски войски в Либия. На 21 декември парламентът ратифицира предложение за одобрение на меморандум за разбирателство (МР) относно сигурността и военното сътрудничество с Либия. Меморандумът за разбирателство за отбрана и сигурност беше подписан на 27 ноември между висшите държавни служители от две държави заедно с друга сделка за разграничаване на зоните на морската юрисдикция в Средиземноморието.

Споразумението обещава правна основа за съществено сътрудничество в областта на отбраната и сигурността, включително създаване на служби за отбрана в страните на други страни, обучение, разполагане на въздушни, наземни и военноморски превозни средства, провеждане на съвместни учения и разузнаване. 

Това решение идва, след като базираният в Тобрук маршал Халифа Хафтар усили атаките срещу подкрепяното от ООН правителство в Триполи под ръководството на премиера Мустафа Файез Сарадж.

След сделката за военно сътрудничество турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара може да обмисли изпращането на войски в Либия, ако признатото от ООН правителство в Триполи отправи такова искане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com