Ще превърне ли коронавирусът децата в тревожни възрастни?

2573
Ще превърне ли коронавирусът децата в тревожни възрастни?
Снимка: iStock/Guliver

Децата са длъжни да спазват противоепидемичните мерки и понасят всички последици, които са резултат от пандемията. Например учениците във Франция трябва да носят маски от 6-годишна възраст. Как тази мярка и останалите могат да се отразят на тяхното развитие и обучение. За децата, които растат в разгара на пандемията, настоящият период е синоним на забрани особено в училищната обстановка. Това пише в своя статия френското издание Le Figaro.

"Не се доближавайте един друг, не си разменяйте нещата, не работете в групи", това са част от забраните в училище. Обикновено учениците се събират на двора в междучасията, но сега има няколко участъка. Децата са разделени по зони, за да не се смесват. Ученик, който има приятел от друг клас не може да играе с него. Не трябва да игнорираме това, което се случва с децата, категорична е Катрин, Вердие, детски психолог от Люксембург. Макар децата да се опитват да спазват правилата за тях това остана сигнал за опасност. Те носят маски, за да не умре някой друг и децата се чувстват като потенциален носител на смърт, обяснява Вердие. Както при възрастните, така и при децата се наблюдава силно безпокойство. Малките имат много въпроси за здравето и смъртта. Както по време на първата карантина и сега при някои от тях се появиха тикове, неврози и натрапчиви състояния, които през лятото бяха започнали да изчезват, споделя наблюденията си психологът.

8 "спасителни" психологически съвета за по-лесно приемане на мерките

Нови мерки означава, че отново има ограничен достъп до приятели и семейство, за няколко седмици няма барове, ресторанти, фитнес зали ил...

34-годишна майка на 6-годишно момиче споделя, че дъщеря й е направила няколко панически атаки, защото е чула разговор относно смърт или хоспитализация. За съжаление ние не може да изпратим децата в някаква стерилна камера. Коронавирусът съществува и няма как да го игнорираме, затова като родители се опитваме на намерим златната среда, за да обсъждаме темата, споделя Лайла. 

"Децата подражават на родителите, те са пряко свързани с емоциите си. Когато на родителите им е трудно да подберат необходимите думи у децата остават въпроси, които те ще зададат на други деца и могат да не получат правилния отговор. Ако не обясним на децата ясно какво се случва и най-вече това, че те не носят отговорност", обяснява още Катрин Вардие.

Според клиничния психолог Ан Коние последиците от пандемията се усещат и при много малките деца в предучилищна възраст. Децата наблюдават и се учат по пътя на подражанието, което може доведе до забавяне на проговарянето. От друга страна детето може да изпитва чувство за дискомфорт, тревога при контакт с хора с маска, които е трудно да бъдат отличени един от друг и чиито намерения трудно могат да бъдат отгатнати.

Учители споделят, че изпитват подобно безпокойство особено при работа с малките ученици.

Масови арести в Австралия, разбиха мрежа за малтретиране на деца

Австралийската полиция арестува 44 мъже от цялата страна по подозрение, че притежават и произвеждат материали, свързани с малтретиране ...

"Когато се обръщате към един ученик - това не е пречка. Но, когато пред вас има 25 деца... Изучаването на гласовите звуци е важна част от уроците във втори клас. С маска е много трудно да се чуе правилно звукът или да се види движението на устните.", обяснява учител в начално училище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари