Климатичните протести накараха Великобритания да поеме по изцяло нов път

12792
Климатичните протести накараха Великобритания да поеме по изцяло нов път
Снимка: Getty Images

Британците ще трябва да летят по-рядко със самолет, да карат електромобили, да ядат по-малко месо и да държат термостатите си у дома на 19 градуса по Целзий, за да ограничат парниковите газове, увреждащи планетата. Това са препоръките на официалния съветник на правителството, свързани с изменението на климата.

Експертният доклад от 277 страници предлага драстични промени в промишлеността, селското стопанство и авиацията – може би най-строгите мерки в индустриалния свят, чиято цел е да ограничат замърсяването.

В последните седмици борбата с климатичните промени рязко влезе в дневния ред на британското общество, получавайки почти толкова внимание, колкото и проточващия се през последните 3 години все по-сложен и неясен Brexit.

Британският парламент обяви символично "извънредно климатично положение", притиснат от многолюдните протести в последните 2 седмици, настояващи властите да вземат спешни мерки срещу климатичната заплаха. Протестиращите, които няколко пъти блокираха центъра на Лондон, твърдят, че страната е на прага на климатична и екологична криза и са нужни незабавни действия.

Европейска климатична банка - утопията на Макрон за енергетиката

В началото на месец март френският президент Еманюел Макрон публикува Манифест за „възраждането“ на Европа. Европейската по...

Радикална промяна в храненето, придвижването, енергията, производството

Експертите препоръчват електромобилите изцяло да заменят колите на бензин или дизел до 2035 г. или по-рано; въглищата постепенно да бъдат премахнати като енергоизточник за сметка на възобновяемата енергия; сградите да използват топлина и електричество от подземни термопомпи, като постепенно се премахнат котлите, използващи природен газ.

Хората трябва да намалят разхищаването на храни и да ядат предимно растителни храни, вместо месо, тъй като производството им изисква по-малко въглерод. Трябва да се засаждат по 300 декара дървета всяка година, което е 2 пъти повече от настоящото ниво.

През следващите 4-5 години трябва да бъдат изградени и разширени заводи за улавяне и съхранение на въглероден диоксид, които да поглъщат повече емисии от останалите заводи, използващи изкопаеми горива.

Макар това да са цели и на ЕС, единствени Великобритания и Франция предлагат ограничения, които се прилагат както за авиацията, така и за корабоплаването. Според учените строгите мерки са необходими, за да бъдат намалени въглеродните емисии до нула до 2050 г., с което ще бъдат избегнати природни бедствия, предизвикани от климатичните промени.

Нефтени и газови гиганти харчат милиони срещу политики, свързани с климата

Всяка година петте най-големи световни компании за нефт и газ харчат около 200 милиона долара за лобиране, предназначено да контролира,...

Обществено-политически консенсус

Политиците на Острова приемат много сериозно тези предупреждения, а ограниченията имат подкрепата както на консерваторите, така и на лейбъристите. Очаква се правителството да приеме повечето от предложените мерки и да ги претвори в закони.

"Този доклад ни дава възможност да се превърнем в първата голяма икономика, която да приеме закони, които да сложат край на нашия принос към глобалното затопляне", казва в изявление министърът, отговарящ за бизнеса, енергетиката и промишлената стратегия Грег Кларк.

"Нямаме време за губене. Живеем в климатична криза, която ще излезе извън контрол, ако не предприемем бързи и драматични действия сега", призова лидерът на опозицията Джереми Корбин в изказване пред депутатите.

Бизнесът иска изработването на политики и механизми за подкрепа, които да гарантират международната конкурентоспособност на британското производство, като същевременно стимулират иновациите и инвестициите в нисковъглеродни технологии.

Полуголи протестиращи опитаха да налеят ум на британските депутати - за климата (СНИМКА)

Дебатите в Камарата на общините на британския парламент относно Brexit бяха прекъснати, след като полуголи протестиращи срещу изменение...

Подходящ момент за действие

Експертите смятат, че настоящият момент е най-подходящият за реализиране на амбициозните цели. Това се дължи донякъде на по-ниските разходи: вятърните и соларните ферми вече са много по-евтини, а офшорната вятърна енергия в момента се конкурира с природния газ като един от най-евтините начини за производство на енергия. Тази енергия е достатъчно евтина, за да работи без субсидии в Германия и Холандия. Очаква се и допълнително поевтиняване на чистата енергия в бъдеще.

Според изчисленията разходите за постигане на нулеви емисии ще бъдат около 1-2% от брутния вътрешен продукт на Великобритания до 2050 г. Макар общата стойност на мерките да остава загадка, експертите посочват годишните разходи за редица индустрии. Те включват: 15 млрд. паунда за преминаване към нисковъглеродно отопление; 12 млрд. паунда за нисковъглеродното електричество; 5-10 млрд. паунда за допълнителни ограничения на емисиите за индустрията; 10-20 млрд. паунда за премахване на емисиите от атмосферата, основно платени от индустрии като авиационната, които не могат да намалят допълнително вредните емисии; 2 млрд. паунда за промени в начина, по който селското стопанство използва земята, което е по-малко от вноската на британците за Общата селскостопанска политика на ЕС. Тези разходи ще бъдат частично компенсирани от годишни икономии от 5 млрд. паунда от превоза с електрически превозни средства.

За изпълнението на амбициозните цели са нужни ресурси и технологии, които все още са в етап на разработване, или са твърде скъпи. Това е сериозно предизвикателство за британските политици и общество.

Въпреки пречките, постепенното преминаване към изцяло нова икономика изглежда необратимо. "Най-доброто време за обявяване на извънредно климатично положение беше преди 30 години; сега е второто най-добро време", категорични са от природозащитната организация Greenpeace Великобритания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин обгрижва касапите от войната: Безплатно висше образование за върналите се от фронта

Дронове с автомати и ракети: Ново оръжие от САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Руската църква ще изпраща 1300 свещеници на фронта: За упокой или за подкрепа на руската армия? (СНИМКИ)

Шолц с груба шега на гърба на украинците защо не е готов да им даде ракети "Таурус" (ВИДЕО)

Пожар в немска фирма, произвеждаща оръжия за Украйна (ВИДЕО)

Естония ускорява развитието на отбранителната си индустрия

Италия предоставя на Украйна още една система за противовъздушна отбрана SAMP-T

Русия може да превземе балтийските страни за 7 дни, реакцията на НАТО ще се забави

Камерън разреши на Киев да обстрелва Русия с британски оръжия (ВИДЕО)

Шарл Мишел: Свободната преса е гарант за демокрацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа