Вълчев: Случващото се в училищата граничи с опит да се разруши образователната система

2695
Вълчев: Случващото се в училищата граничи с опит да се разруши образователната система
Снимка: БГНЕС

Ситуацията в Сливенско се нормализира, след като вчера масово родители взеха децата си от училище заради сигнали, че социалните служби отнемат деца от родителите им. Това е провокация и не отговаря на истината, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който участва във форума "Образование България 2030", предаде репортер на БГНЕС.

Вълчев добави още, че родителите са разбрали за предполагаеми неправомерни действия на социалните служби от клипове, публикувани в социална мрежа. Все още не е ясно кой стои зад разпространението на тази дезинформация, допълни министърът на обазованието.

Да ходиш на училище у нас = на кампания за безплатен сладолед

Издирват общо около 200 000 български ученици, за да ги върнат в клас. Близо 40 000 от тях вече са записани, но дали ще посещават занят...

"Има инструкции в училищата в цялата страна. Родителите започват да осъзнават, че са били използвани страховете им. Били са обект на лъжи и дезинформация. Става въпрос за груби манипулации, а това граничи с опит да се разрушат училищата и образователната система", коментира Вълчев.

На въпрос на БГНЕС относно отсъствието на децата от училище министър Вълчев заяви, че в следващите един-два дни няма да се пишат отсъствия на децата, както и че не се планира отучване на пропуснатия учебен материал.

Той добави, че такъв опит за дезинформация и фалшиви новини е имало и преди дни в други градове в страната - София и Карнобат, и добави, че това не е единичен случай - и през 2015 г. също са правени опити за дезинформация на обществеността пак по време на избори.

Както стана ясно, в последните дни все повече назрява конфликтната ситуация, при която роми от различни градове на страната влизат в училища преди края на учебния процес, за да си вземат децата. Оказва се, че ги води страхът от отнемане на малчуганите от страна на държавата, а последният случай беше от вчера, 7 октомври - в Сливен, Ямбол и Карнобат. По темата Actualno.com разговаря с ромския лидер от Асеновград Асен Колев, който е и член на Националния съвет по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет (МС). Той обясни, че хората са манипулирани и случващото се може да дестабилизира държавата. Асен Колев съобщи също, че в Асеновград ситуацията е почти овладяна. Целият разговор с него - четете тук!

Красимир Вълчев: Няма учителски протест, това е политическа акция

"Нямаме учителски протест, това са групи, които протестираха срещу Стратегията за детето - няколко учители, които никога не са ходили н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com