X
 
 

Да ходиш на училище у нас = на кампания за безплатен сладолед

3295 1
photo of Да ходиш на училище у нас = на кампания за безплатен сладолед
Снимка: БГНЕС
Издирват общо около 200 000 български ученици, за да ги върнат в клас. Близо 40 000 от тях вече са записани, но дали ще посещават занятията редовно, времето ще покаже. А между 4 000 и 5 000 родители са отказали да пуснат децата си на училище. И пак се връщаме до началото, но с малко по-малка бройка - издирват се още 150 000 ученици, за да ги върнат в клас. Не е тайна, че кризата в България с непосещаващите училище деца се задълбочава все повече с всяка изминала година. Една от причините за случващото се е "възпроизводство на неграмотността", според министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Не можели да интегрират нежелаещите. Ама това да не е безплатно раздаване на сладолед? Мен ме боли гърлото и днес не искам да ям. Какво значи, че родителите не пускали децата си на училище? По същия начин не могат да бъдат накарани някои хора да работят, други - да спрат да нарушават правилата за движение по пътищата, а трети - да извършват престъпления и т.н. Ще кажете, това е демокрация, а не тоталитаризъм. Не, това не е демокрация! Не може правилата да важат за мен и теб, но за него и нея - не.

Това е анархия. Това е държава, в която с молене и галене се опитваме да "прикоткаме" всички онези, които им е все тая дали ще са образовани, или не. Ето, например, според държавата, родители, които работят в обикновени фирми и получават малко по-висока от минималната заплата, са богати и децата ми не се нуждаят от държавно подпомагане. Обаче всяка година тези родители сами осигуряват дрехи, учебни пособия и евентуално транспорт, за да посещават децата им училище. И то без да бъдат материално стимулирани. Макар да не е ясно дали някога точно техните деца ще имат шанс да работят по специалността си в Родината.

В същото време, всички онези 200 000, които нямат желание да бъдат образовани, биват стимулирани. Прекъсвали им помощите временно. Голяма работа, уважаемо Министерство! Не им прекъсвайте помощите временно, а за постоянно! Министър Вълчев казва, че опитали почти всичко, но резултатът не е достатъчен. Е, явно невсичко е опитано. Ето Ви една идея: Наказвайте! Направете клауза в закон или наредба, която да гласи, че неходенето на училище е равно на престъпление. Налагайте санкции и проверявайте плащането им от нарушителите.

И още - както се плащат сметките, нека така да се изплащат и помощите - за всеки посетен месец да се получават пари. Но за да бъде честно за всички, трябва да се извършва непрекъснат одит в часовете и постоянен контрол на занятията. Да се следи дали учителите пишат точния брой на учениците в клас. И след края на първи клас, ако детето не знае българската азбука, не говори българския език и не може да пише и чете - пак санкция за родителите. И пак проследяване дали глобата е платена. Всички знаем, че само с бъркане в джоба се оправят нещата в тази страна. Но явно на някои не им изнася да се спазват правила!

 

Автор: Атанаска Маркова

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 19-20 октомври

Овен Много е вероятно да се почувствате неудовлетворени от връзката си. Емоциите ще се дължат на възникнал спор, но не правете генерални заключения....