Да ходиш на училище у нас = на кампания за безплатен сладолед

4753
Да ходиш на училище у нас = на кампания за безплатен сладолед
Снимка: БГНЕС

Издирват общо около 200 000 български ученици, за да ги върнат в клас. Близо 40 000 от тях вече са записани, но дали ще посещават занятията редовно, времето ще покаже. А между 4 000 и 5 000 родители са отказали да пуснат децата си на училище. И пак се връщаме до началото, но с малко по-малка бройка - издирват се още 150 000 ученици, за да ги върнат в клас. Не е тайна, че кризата в България с непосещаващите училище деца се задълбочава все повече с всяка изминала година. Една от причините за случващото се е "възпроизводство на неграмотността", според министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Не можели да интегрират нежелаещите. Ама това да не е безплатно раздаване на сладолед? Мен ме боли гърлото и днес не искам да ям. Какво значи, че родителите не пускали децата си на училище? По същия начин не могат да бъдат накарани някои хора да работят, други - да спрат да нарушават правилата за движение по пътищата, а трети - да извършват престъпления и т.н. Ще кажете, това е демокрация, а не тоталитаризъм. Не, това не е демокрация! Не може правилата да важат за мен и теб, но за него и нея - не.

Това е анархия. Това е държава, в която с молене и галене се опитваме да "прикоткаме" всички онези, които им е все тая дали ще са образовани, или не. Ето, например, според държавата, родители, които работят в обикновени фирми и получават малко по-висока от минималната заплата, са богати и децата ми не се нуждаят от държавно подпомагане. Обаче всяка година тези родители сами осигуряват дрехи, учебни пособия и евентуално транспорт, за да посещават децата им училище. И то без да бъдат материално стимулирани. Макар да не е ясно дали някога точно техните деца ще имат шанс да работят по специалността си в Родината.

В същото време, всички онези 200 000, които нямат желание да бъдат образовани, биват стимулирани. Прекъсвали им помощите временно. Голяма работа, уважаемо Министерство! Не им прекъсвайте помощите временно, а за постоянно! Министър Вълчев казва, че опитали почти всичко, но резултатът не е достатъчен. Е, явно невсичко е опитано. Ето Ви една идея: Наказвайте! Направете клауза в закон или наредба, която да гласи, че неходенето на училище е равно на престъпление. Налагайте санкции и проверявайте плащането им от нарушителите.

И още - както се плащат сметките, нека така да се изплащат и помощите - за всеки посетен месец да се получават пари. Но за да бъде честно за всички, трябва да се извършва непрекъснат одит в часовете и постоянен контрол на занятията. Да се следи дали учителите пишат точния брой на учениците в клас. И след края на първи клас, ако детето не знае българската азбука, не говори българския език и не може да пише и чете - пак санкция за родителите. И пак проследяване дали глобата е платена. Всички знаем, че само с бъркане в джоба се оправят нещата в тази страна. Но явно на някои не им изнася да се спазват правила!

 

Автор: Атанаска Маркова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com