Ромски лидер за "детската истерия": Някой иска да повлияе на местните избори

10969
Ромски лидер за "детската истерия": Някой иска да повлияе на местните избори
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

В последните дни все повече назрява конфликтната ситуация, при която роми от различни градове на страната влизат в училища преди края на учебния процес, за да си вземат децата. Води ги страхът от отнемане на малчуганите от страна на държавата, а последният случай беше от вчера, 7 октомври - в Сливен, Ямбол и Карнобат. Има ли място за притеснение и кой е отговорен за всичко това? Тези и други въпроси Actualno.com зададe на ромския лидер от Асеновград Асен Колев, който е и член на Националния съвет по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет (МС). Той обясни, че хората са манипулирани и случващото се може да дестабилизира държавата. Асен Колев съобщи също, че в Асеновград ситуацията е почти овладяна.

Вие, като лидер и човек, който ежедневно има допир с ромската общност, как бихте определили случващото се?

За съжаление някой има интерес от тази манипулация. Но дано да не съм прав. Не може да се гаврят с децата, защото през изминалия петък (04.10.19 г.), когато за първи път се разпространи въпросният слух, те бяха изключително изплашени. Преживяха огромен стрес. Още вечерта в деня на ситуацията ние събрахме около 500 жени на площада в ромския квартал "Лозница" на Асеновград и трябва да ви кажа, че хората бяха страшно притеснени. Идеята явно е да ги ползват като избиратели, като целта е да бъде предизвикан страх, да бъде създадено напрежение и в крайна сметка хората да не излязат да гласуват. За съжаление, същото е станало и в Сливен, Ямбол и Карнобат и навсякъде ще се случи.

Как може всичко това да бъде предотвратено и да се обясни на хората, че това, което става, е манипулация?

Не го разбират хората. Но колкото и да е интелигентен човек, когато става въпрос за най-милото - детето - ще се притесниш. Тези, които са го предизвикали, използват емоцията на общността, за да я манипулират. И за съжаление, мисля, че има връзка с политиките и с изборите, както и с много други неща.

Има ли институции, които биха могли и трябва да помогнат при така създалата се ситуация?

Предполагам, че специализираните органи ще решат проблема, но временно. Защото най-важното е да се открият хората и организациите, които имат интерес от всичко това, и те да бъдат подведени под отговорност. Не искам да се връщам назад, за да припомням и 2017 г., когато отново имаше напрежение сред ромската общност в Асеновград. А това, което се случва сега, ще продължи и в други училища и градове.

По какъв начин всичко това би рефлектирало върху целия обществен живот в Асеновград?

Абсолютно! Не само върху други етноси тук, а би могло да рефлектира и върху сигурността на държавата. Ние едва ги спряхме онзи ден. Искаха да стачкуват. Някой им беше внушил, че трябва да излязат на протест. Попитах ги срещу кого и защо ще стачкуват. Отговориха, че гледат по телевизията, че хората протестират. Искам да отбележа, че служители от РУ на МВР в Асеновград взеха напълно адекватни мерки. Лично началникът Петър Бабугеров стоя часове наред там, за да участва в организацията. Директорът на ОУ "Никола Вапцаров" Атанаска Темелкова, както и аз и членовете на нашата гражданска организация - също. Въпреки усилията ни, притеснението в общността остава. Страхуват се и децата. Представете си някои хора до каква степен са стигнали в жаждата си за власт и влияние, че да извършат мерзостта да манипулират дечица.

Аз за толкова години за първи път виждам подобно нещо. Какъв ужас изживяха и продължават да преживяват децата, защото незнайно кой им внушава и им казва, че някой ще дойде и ще ги вземе. Имало е борба, напрежение, плюене обаче никога по този начин не са били използвани децата. Освен това, тези, които го правят, не си дават сметката, че ще запалят държавата ни. И или не ги интересува, или не се сещат, или имат интерес да се случи точно това. Аз вече не изключвам нищо, щом се стигна до там да се ползват невинните дечица. Питам се тези, които създават напрежението в момента, деца и внуци нямат ли?! Няма ли да проявят емоция и как биха се чувствали, ако с техните деца се случи същото? Има някакъв умисъл в цялата тази работа.

Какъв е умисълът?

За усложняване ситуацията в държавата. А ромите са податливи. Когато някой каже, те вярват. Последният случай, на който бях свидетел и е доказателство, че децата са много стресирани, е от сутринта в понеделник. Тогава дядо води детето си на училище и то му казва, че се страхува и не иска да остава там. Питайки го от какво го е страх, детето отговаря на дядо си, че се притеснява някой да не влезе в училището и да го отведе. Аз понякога се ядосвам на родителите, но пък за други неща ги разбирам. За да се справим с този проблем, трябва да се предприемат мерки на високо равнище - премиер, президент знаят как да го направят.

Смятате ли, че е възможно някой от вътре в общността да е предизвикал ситуацията?

Абсолютно категорично не. Всичко това е външно влияние. Аз познавам общността. А тази ситуация не е случайна и обикновена работа. Организаторите на всичко това знаят отлично какво ще се случи. Но в Асеновград не се получи, защото се събрахме около 15 души, които успяхме да успокоим временно хората.

Аз обмислях и анализирах дълго време случващото се. Но и за мен остава въпросът кой или кои организации или индивидуални личности имат полза от това. Сигурен съм, че ще бъдат открити и заловени виновните и, че ще получа най-тежкото наказани. Много ме заболя, когато видях страхуващите се и плачещи деца в двора на училището. Очаквам същото да се случи и в Нова Загора, Чирпан, Казанлък. И имайте предвид, че в организацията на събитието се ползва една много тънка струна. А в опит да успокоим родителите им пуснахме на запис моментът, в който министър-председателя на България Бойко Борисов казва ясно, че работата по стратегията за детето е спряна.

Именно този документ е ползван за въпросната манипулация и вълна от недоволство. Въпреки това, иди обяснявай на хората, че не е прието това. Изводът, до който достигам, е, че определени сили или личности имат интерес да се дестабилизира държавата. Нека не забравяме, че през 2017 г. конфликтът между ромски и български деца предизвика реакции в цяла България и тръгна точно от Асеновград. Сега се случва същото. Пак Асеновград дава модела. В петък се случи тук в 09:30 сутринта, организаторите виждат модела, веднага го разработват и го повтарят в други градове на страната. Тук обаче ние се намесихме и не позволихме да се случи по-нататъшния му ефект.

Може ли случилото се да се сравни с организиран терористичен акт?

Не бих искал да го коментирам. Защото тероризмът има различни измерения. Даже се притеснявам да го кажа. Но ще ви кажа само, че щом се стигна до тук, няма да се спре. Надявам се, че до няколко дни и премиерът, и президентът Румен Радев, и службите за сигурност ще открият извършителите и ще направят каквото е необходимо.

Казвате, че няма да се спре, а как очаквате да продължи случващото се?

Не ми се ще да кажа какво очаквам, защото така създаваме един готов модел за разработване и реализиране. Мисля, че има и още по-лош сценарий, но не искам да го споменавам.

Какви са мерките, които са предприети, от страна на Вашата организация на този етап?

Първоначално проведохме открит разговор на площада в ромската махала "Лозница", както споменах по-горе. Майките, с които се срещнахме там, бяха много агресивни и притеснени, искаха да започват стачка, бунтуваха се. Разговаряхме с тях около два часа и половина и успяхме да тушираме настроенията. Успяхме да ги успокоим и им обещахме, че заедно с ръководството на ОУ "Никола Вапцаров" поемаме цялостния ангажимент в грижата те да посещават учебни занятия. След това, говорихме обстойно и с бащите. В неделя вечерта пък заедно с директорът на ОУ "Никола Вапцаров" Атанаска Темелкова обикаляхме повече от четири часа къща по къща и човек по човек.

Всичко това даде резултат в Асеновград и вчера (понеделник) голяма част от децата дойдоха на училище. И така до края на този месец всяка сутрин в 07:30 ч. до 11:30 ч. по двама души има наши в ОУ "Никола Вапцаров". Целта е родителите да ни виждат нас и да се успокоят. Правим го, защото те заявиха, че ще си водят децата на училище, само ако ние сме там. Затова решихме да направим график и да стоим на смени в училището. Въпреки че не съм сигурен дали и тогава всичко това ще свърши.

Ако и това не помогне как ще процедирате по-нататък?

Според мен е необходимо научни експерти, но не кабинетни, а теренни - социолози, етнолози, криминалисти, експерти по тероризма. Трябват шест-седем души да се съберат да коментират и да очертаят целия модел, който да е ефективен. Така че за да се успокои общността и да няма опасност за държавността са необходими мерки на ниво "добра експертиза". Такава стратегия трябва да бъде разработена и предложена на правителството и всички компетентни органи. И мисля, че държавата ни има сили, възможност и потенциал да сложат в ред ситуацията.

Интервю на Атанаска Маркова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю