Роми се втурнаха да прибират рожбите си от училище заради клип, обясняващ как се отнемат деца (ВИДЕО)

16480
Роми се втурнаха да прибират рожбите си от училище заради клип, обясняващ как се отнемат деца (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Видео, "разясняващо" функционалността на Националната стратегия за детето, разпространено чрез Facebook, създаде напрежение сред ромската общност в Асеновград. Родители на малки ромчета масово се втурнаха да прибират малчуганите си от училище, след като гледали клип, в който се казва, че "прибират децата директно като пирати" и "събират децата без да те питат, без съдебно решение, без прокурорско решение". Видеото, споделено в социалната мрежа от Бисер Кочанлиев (Biiserr KochanLiew), е с изключително лошо качество, но звукът е ясен и се чува добре как мъж провокира родители, като им обяснява, че рожбите им ще бъдат предадени на холандски семейства.

Крещейки "разяснителят" ги призовава да внимават, когато някой ги кара да попълват формуляри и категорично заявява, че синът им или дъщеря им може да бъдат отнети противозаконно от тях само, след един сигнал от съсед. Дори посочва и статистика, че в деня на заснемане на видеото това се е случило с три деца, без да пояснява откъде са те, от кого са отнети и по какви причини евентуално. Всичко това разбуни духовете и сред ромската общност в Асеновград. В двора на ОУ "Никола Вапцаров", още преди края на занятията днес се бяха събрали десетки родители, които били излезли от работа с цел веднага да приберат децата си вкъщи. На мястото на инцидент имаше и полицейски служители.

Борисов: Национална стратегия за детето няма

Национална стратегия за детето 2019-2030 няма. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание, предаде...

Органите на реда заедно с преподаватели и директора на учебното заведение Атанаска Темелкова успяха да овладеят ситуацията и до известна степен да успокоят родителите. Опитваха се да обяснят на ромите, че няма как безпричинно някой да им вземе децата. А в мрежата се появиха и множество коментари и питания дали от ОУ "Никола Вапцаров" не са взети 10 деца от социалните, както и дали някой не може да даде повече информация.

Екипът ни разговаря и с началника на РУ на МВР в Асеновград Петър Бабугеров, който съобщи, че няма място за притеснение или конфликт, но отказа на този етап да коментира повече. Предстои да потърсим и гледната точка на Регионално управление на образованието-Пловдив.

В последните месеци из социалната мрежа се наблюдава разпространение масови коментари и лъжи, които създават напрежение сред обществото. Мненията на майки и татковци са разнопосочни. Част от тях се опитват да обяснят, че няма нищо страшно записано във въпросния документ. Но друго множество родители от различни етноси и части на България се притесняват, че детето им може да бъде изведено от семейството от социални работници и без причина. Това безпокойство доведе до няколко проведени протеста с искане за промяна на текстовете.

Марияна Николова: Готови сме с новата Национална стратегия за детето

Правителството е готово с новата Национална стратегия за детето за периода от 2019 до 2030 година, заяви вицепремиерът по демографската...

Планираните в стратегията мерки са обособени в пет области на въздействие. А сред стратегическите цели са "гарантиране на майчиното и детско здраве и насърчаване на здравословния начин на живот и здравната култура; гарантиране на достъпа на всяко дете до качествено образование и грижи на всеки етап от жизнения цикъл и придобиване на умения и компетентности за пълноценно включване в обществото; подобряване на стандарта на живот на всяко дете и гарантиране на правото му да живее в подкрепяща развитието му семейна или близка до семейната среда; гарантиране на правото на всяко дете да живее в сигурна среда; превенция и защита от насилие и от други вредни действия, и ефективен достъп до правосъдие" и други.

Припомняме, че работата по изготвянето на документа бе спряна по разпореждане на премиера Бойко Борисов, именно заради появилите се негативни обществени реакции и протестите на родители. През юни социалният министър Бисер Петков пък обяви, че проектът на стратегията е оттеглен. Междувременно от социалното министерство излязоха с позиция, че голяма част от текстовете, които сега притесняват родителите, са в сила още от 2006 г.

Започва обсъждане за Новата национална стратегия за детето

Днес, 1 октомври, в Пловдив ще се проведе Национална консултативна среща за новата Национална стратегия за детето. Официалното открива...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com