Френски лекар, кандидат за Нобелова награда е в процедура за канонизация

1977
Френски лекар, кандидат за Нобелова награда е в процедура за канонизация
Снимка: Getty Images/Guliver

Френският педиатър и генетик Жером Жан Луи Мари Льожен, откривател на тризомията, предизвикваща Синдрома на Даун, кандидат за Нобелова награда за медицина и активист срещу абортите е на път да бъде беатифициран от Ватикана, съобщава Би Би Си

Личен приятел на тогавашния папа Йоан Павел II, първият президент на Папската академия за живот, човек, близък до консервативната организация „Опус Деи“ и убеден критик на инициативите за узаконяване на абортите, Льожен се счита за бъдещ светец още в деня на смъртта му.

13 години след смъртта му на 3 април 1994 г. г Католическата Църква отваря процедура за канонизиране но ниво епархия с религиозни изследователи в Париж, където лекарят живее, събирайки биографична информация, която свидетелства за неговата значимост и потенциални добродетели. Пет години по-късно случаят е представен на Ватикана.

По това време Льожен започва да се смята от Църквата за божи служител. По-късно делото му е проведено от Конгрегацията за каузите на светиите.

Комисия на религиозните служители е натоварена с изготвянето на досие с качества, които биха го направили подходящ за признаване на святост. Разностранните разследвания и интервюта, които провеждат от Църквата са с цел да признаят дали кандидатът за светец е имал християнски добродетели, съвместими с честта на олтарите.

Тази фаза е завършена миналата седмица. След одобрението на тази група служители, папа Франциск на 21 януари официално определи, че Жером Льожен е „достоен“. С други думи, той е на път за бъде беатифициран, много важна стъпка в процеса на канонизация.

„С признаването на неговите героични добродетели е необходимо чудо, приписвано на неговото ходатайство, за беатификацията“, обяснява италианският ватиканист Андреа Галиардучи пред Би Би Си.

„Това означава да се случинещо, което е научно необяснимо, приписвано на застъпничеството на кандидата за светец“.

За това, както е подробно, има две комисии в Конгрегацията за каузите на светиите: едната е съставена от медицински експерти, а другата от богослови.

"Няма да е веднага", казва той. "Но може и да не се чака дълго. Зависи от това колко случаи на потенциални чудеса са представени пред конгрегацията".

На този етап от процеса добрата информационна кампания помага за изграждането на каузата. Това е така, защото колкото повече хора знаят за кандидатурата на бъдещия светец, толкова повече хора ще му се молят за застъпничество. И накрая, колкото повече хора се молят, толкова по-голям е шансът необясними събития да бъдат приписани на неговата помощ.

Както обяснява социологът Франсиско Борба Рибейро Нето, координатор на Центъра за вяра и култура на Папския католически университет в Сао Пауло (PUC-SP), времето, необходимо за разпознаване на чудо, обикновено зависи от два фактора.

„Колко хора са отдадени на паметта му и го молят да се застъпи за тях и колко е инвестирано в каузата му за беатификация, както институционално, така и финансово“, каза той пред Би Би Си.

Колкото повече се знае и колкото повече ресурси имат отговорните за каузата му за беатификация, трябва да намерят хора и да задълбочат разследванията, за да потвърдят чудесата, толкова по-бързо напредва процесът. "

Към днешна дата няма данни за възможно чудо, приписвано на Льожен, което се анализира.

През 1952 г., малко след като завършва медицина, Льожен започва работа в Националния център за научни изследвания (CNRS), най-голямата публична изследователска агенция във Франция. Шест години по-късно, когато изследва хромозомите на момче със синдром на Даун, той открива тризомия 21, генетичната аномалия, която причинява заболяването.

Със своя екип той напредна по други теми, подобрявайки разбирането на науката за това как хромозомните аномалии могат да предизвикат заболяване. През 1963 г. той открива „синдрома на Cat Meow“, известен също като „синдром на Льожен“. Подобни изследвания предполагат той да бъде считан за „бащата на съвременната генетика“.

Скоро Льожен е назначен за ръководител на отделението по цитогенетика в болница „Necker-Enfants Malade“ в Париж.

Там той продължава да развива кариерата си. Смята се, че е лекувал повече от 9000 пациенти с интелектуални затруднения и е анализирал около 30 000 хромозомни теста. През 1964 г. става първият професор по генетика в Парижкия медицински факултет.

Откритията му го правят кандидат за Нобелова награда, която така и не получава. Според неговите поддръжници, отказът на Шведската академия да признае научното му наследство е свързан с неговата религиозност.

Когато Льожен осъзнава, че изследването му е завършило с тестове за ранно откриване (по време на бременност) на генетичните проблеми на ембриона и следователно, оправдавайки прекъсването на бременността, той става публичен защитник на живота според католическата доктрина, тоест от зачеването. Така започва лична борба срещу легализацията на абортите.

Той стана почетен президент на френската про-лайф организация „Laissez-les Vivre: SOS Futures Mères“ и нарича препаратът за прекъсване на бременността „Mifepristone“ „първият човешки пестицид“.

Доктор от Папския Григориански университет в Рим, ватиканистът Филипе Домингес подчертава, че е необходимо да се контекстуализира историческият момент, в който Льожен извършва своите изследвания.

"Той живее в периода след Втората световна война, така че е наясно с всичко, което се е случило по отношение на генетиката и расовия подбор от нацистката политика". Така че, когато откри хромозомната аномалия, "той веднага осъзна риска", казва той пред Би Би Си.

"Льожен знаеше, че е изправен пред нещо, което ще промени историята на науката и медицината, живота в обществото. Но от етична гледна точка той веднага идентифицира рисковете от собственото си откритие. И не прие, че е експлоатиран срещу живота ", добавя Домингес.

"Подобно поведение породи много негативна реакция в научната общност, във феминистките движения и в обществото като цяло, където движение в полза на легализацията на абортите и репродуктивните права вече нараства".

Льожен беше много твърд в критиките си. Той имаше моралното убеждение, не само от християнска гледна точка, но и от научна гледна точка, че не е правилно да се прави аборт или да се извършва оплождане извън матката или всяка друга манипулация на ембриона ", казва ватиканистът.

"Тези позиции породиха голяма враждебност от страна на академичния свят и от социалните движения", казва той.

Организация, която защитава достъпа до легален аборт, групата „Католици за правото на решение“ казва, че „Льожен оставя наследство, противно на това, което ние разбираме като правото, което жените трябва да живеят“.

„Като учен той наистина беше човек, завещал важна работа на човечеството“, казва социологът Мария Хосе Росадо, президент на организацията, пред Би Би Си.

"Но е доста съмнително, че ние признаваме героичните добродетели на човек, който е допринесъл и продължава да допринася за смъртта, като се споменава многократно от групи, които са против живота на жените. Имам предвид групи, които отказват да признаят, че това е право на жените да решават кога, с кого и дали искат да продължат бременността “, казва той.

Той цитира факта, че в страни, където абортът е незаконен, хиляди жени в крайна сметка търсят тайни клиники и умират от несигурни условия.

"В противоречие със законодателството, което позволява на жените да решават дали искат да направят аборт в даден момент от живота, всъщност е да бъдем против живота", продължава той.

"В този момент изглежда много странно, че католическата църква, в случая папа Франциск, признава героичните добродетели на този човек. Неговите добродетели бяха само научни, тъй като по отношение на живота на жените и девойките, той всъщност допринесе в известен смисъл, път към смъртта".

Ако подобни обвинения го отдалечават от отличия като Нобеловата награда, от друга страна те го приближават до католическите организации.

Льожен става привърженик на прелатурата на „Опус Деи“, организация, известна със своите консервативни позиции и се сприятелява лично с папа Йоан Павел II.

През 1974 г. той е поканен да се присъедини към Папската академия на науките и става член на Папския съвет за пастирска грижа в областта на здравето, а през 1994 г. е първият президент на новосъздадената Папска академия за живот.

Във фаталната сряда, когато папа Йоан Павел II претърпява нападение на площад „Свети Петър“, на 13 май 1981 г. понтифексът обядва с него часове по-рано.

Доктор по морално богословие, професор в Папския католически университет в Парана (PUC-PR) и съветник по биоетика на Националната конференция на епископите на Бразилия (CNBB), отец Хосе Рафаел Солано Дюран казва, че „Льожен и Карол Войтила /светското име на папа Йоан Павел II/ имаха много близки отношения, истински приятели".

Той заявява, че „без съмнение Льожен е участвал в енцикликата„ „Evangelium Vitae “, която е публикувана през 1995 г. и се занимава, наред с други теми, с аборти и евтаназията.

Канонизация на Неофит Рилски за светец искат общинари и историци от Банско и Благоевград

Общинари, общественици и историци от Банско и Благоевград искат канонизация на Неофит Рилски за светец. Вече е регистриран и Инициативе...

Някои експерти смятат, че моментът папата да признае добродетелите на Льожен е отговор на факта, че Аржентина, родното място на папата, скоро одобри легализацията на аборта.

На срещата на върха във Ватикана имаше опасения, че подобни инициативи ще бъдат предприети в други страни от Латинска Америка, традиционно католическа.

"Неслучайно това решение дойде малко след легализирането на абортите в Аржентина и е отговор в посока на противопоставяне на процеса", казва социологът Росадо.

„Признаването на Льожен е фин и политически начин за Ватикана да се противопостави на аванса, който новото аржентинско законодателство дава в полза на правото на избор на жените, както и на възможността нещо подобно да се случи и в други страни от региона“.

„Признаването на неговите добродетели означава демонстрация срещу абортите от Ватикана и, освен това, че Църквата показва, че вярва, че е имал добродетели, защитавайки човешкия живот“, казва ватиканистът Домингес.

Основното послание е, че „научните изследвания винаги трябва да са в полза на живота, за всички, особено за най-беззащитните“, казва Роберто Занин, директор на комуникационния офис на „Опус Деи“ в Бразилия.

Папа Франциск канонизира светец за първи път в САЩ

Папа Франциск извърши първата канонизация на американска земя. Първият папа латиноамериканец обяви за светец католически мисионер от 18...

"Като следствие от това, Папата, с признаването на героичните добродетели на Льожен, предлага размисъл на обществото. Искаме ли да създадем свят, в който само "полезният", "продуктивният", "желаният" трябва да има правото да живее? ".

За социолога Рибейро Нето обаче ,проблемът с абортите е само един аспект, който трябва да се разгледа. „Той е признат за пример на католически учен, някой, който винаги поставя вярата си като критерий за разбиране на реалността“, казва той.

"Това е пример за синтеза между религиозната вяра и съвременната, дори научна, рационалност".

За ватиканиста Галиардучи пасажът на Франциск не може да бъде разбран от политическа гледна точка.

"Героичните добродетели Льожен са осъждането на аборта, но не само това. Говорим за някой, чийто християнски живот е бил примерен, в мисли, дела и в това, което е направено". обяснява той.

"Разбира се, светците общуват по някакъв начин и те общуват с чувствителност. Но не трябва да забравяме, че причините за беатификацията се отнасят преди всичко до християнския живот на човека". 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Помощта за Украйна се бави твърде много": Зеленски поиска по-силно ангажиране на Запада във войната (ВИДЕО)

Губернатор на Харковска област: Водят се сражения за всяка къща близо до руската граница

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 21.05 - Какви са плановете на Русия за Харков?

Заради загубите: Москва нареди на "Газпром" да не плаща дивиденти

2 години откакто получихме заповед да предадем "Азовстал": Ексклузивни СНИМКИ от преговорите с руснаците

Заради Раиси: Папа Франциск изрази съболезнования на върховния аятолах

Руснак си боядиса косата в жълто и синьо, отнесе глоба от съда в Москва (СНИМКА)

Легитимен президент ли е все още Зеленски?

Арест за капитана на кораба, блъснал моторна лодка в Дунав

Руски ракетоносец е под водата след удар с ракети ATACMS: Втори източник го твърди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа