Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Естонският премиер: Няколко държави вече са пратили военни инструктори в Украйна

20 май 2024, 15:59 часа • 3758 прочитания

Съюзниците от НАТО не трябва да се страхуват, че изпращането на войски в Украйна за обучение на украинските сили може да ги въвлече във война с Русия. Такива предположения "не са добре обосновани", заяви естонският министър-председател Кая Калас в интервю за Financial Times, публикувано на 20 май.

Някои държави членки на НАТО обсъждат възможността за изпращане на военни инструктори или изпълнители в Украйна, които да обучават украинските войски и да помагат при ремонта на оборудването, съобщи миналата седмица The New York Times. Киев е поискал от САЩ и други страни от Алианса да помогнат за обучението на 150 000 войници по-близо до фронтовата линия, пише изданието.

Още: Въпреки страха: САЩ допуснаха пращане на натовски военни инструктори в Украйна

Войници вече се обучават на място

"Има страни, които вече обучават войници на място", каза Калас пред FT, като добави, че те правят това на свой риск. Премиерът на Естония не назова конкретни държави, нито пък предостави допълнителни подробности за предполагаемите им операции на украинска територия.

Според Калас, ако Русия нападне обучаващите се, това няма да доведе до автоматично задействане на член 5 на НАТО за взаимна отбрана. А той гласи, че атака срещу една членка на Алианса се счита за нападение срещу всички от военния съюз - тогава НАТО трябва да отговори реципрочно и да защити нападнатата страна.

Още: Закон в Естония: Замразени руски активи отиват в подкрепа на Украйна

Кая Калас: "Това не води до ескалация"

Кая Калас заяви, че обучението на украинските войски на тяхна територия, а не на друго място в Европа, няма да доведе до ескалация на войната с Русия.

"Не мога да си представя, че ако някой пострада там, то тези, които са изпратили свои хора, ще кажат: "Това е член 5, нека да бомбардираме Русия". Това не е начинът, по който се работи", каза тя.

Още: Русия води война в сянка срещу цяла Европа: Премиерът на Естония

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

Западни военни в Украйна - дебатите

Дебатът относно потенциалното присъствие на войски на НАТО в Украйна беше предизвикан от коментарите на френския президент Еманюел Макрон през февруари, в които той обяви, че обмисля възможността да изпрати сухопътни военни в Украйна, ако това бъде поискано от Киев.

Още: Макрон каза кога може да прати военни в Украйна: "Франция е извършвала такива интервенции"

САЩ и множество европейски съюзници, както и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, се разграничиха от изказването на Макрон. Няколко държави обаче не изключват възможността за изпращане на войски за небойни мисии - например обучение на украинските военни.

След първоначалните думи на Макрон говорителят на руския диктатор Владимир Путин - Дмитрий Песков - обяви, че такъв ход би довел до "неизбежен" конфликт НАТО-Русия.

Естонският министър на отбраната Хано Певкур заяви на 14 май, че идеята за изпращане на западни войски в Украйна не е напреднала нито в Естония, нито на равнище ЕС, тъй като "сред съюзниците няма ясно разбиране какво би донесло това".

Още: Corriere della Sera: НАТО подготвя декларация за неизпращане на войски в Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес