Пример за провала с българското гражданство срещу инвестиции - руски милионер

4260
Пример за провала с българското гражданство срещу инвестиции - руски милионер
Снимка: БГНЕС

Фрапиращ пример по отношение на неспособността на държавата да контролира т.нар. "Златни визи" по Закона за българското гражданство даде неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ). Става въпрос за възможността българско гражданство да вземат чужди граждани, които са вложили поне 1 млн. лева в българската икономика.

Примерът, който дава АФК, е с руския гражданин Сергей Адониев. Неговото българско гражданство е отнето заради "укрита информация за осъдителна присъда в САЩ през 1998 година по обвинение за пране на пари, измама и нарушаване на търговско ембарго спрямо трети страни".

Спецпрокурор номер 1 не знаел нищо за доклада на ЕК за пране на пари с купуване на гражданство

Не съм запознат с доклада, сега чувам. Едва ли от мен може да се очаква от мен политически коментар. Не знам как се купува гражданство ...

Български паспорт е даден на Адониев още през 2008 година, но е отнет едва миналата година - заради "сигнал от партньорски служби", а АКФ също са подали сигнал. Информация за присъдата обаче има дори в Wikipedia, а от АКФ са категорични, че в случая службите ни не са си свършили работата цяло десетилетие.

"Всички американски съдебни архиви са в интернет, включително и по делото United States vs. Serguei Adoniev, и проверките са въпрос дори не на часове, а на минути. Това обаче не е било извършено в период от десет години до започнатата от АКФ преписка и последваща публикация. Очакваме от ресорната комисия в парламента и извънредната комисия отговор на въпроса кой, кога и къде не е извършил необходимите проверки както при процеса на натурализация, както и десет години след това”, коментират от АКФ.

Сергей Адониев е известен руски бизнесмен и филантроп, а списание Forbes оценява неговото състояние през 2018 година на около 800 млн долара. През миналата година той беше официално обявен като спонсор на Ксения Собчак, която беше кандидат за президент на Русия, както и като спонсор на популярния в Русия вестник "Новое время". Множество публикации и разследвания в руските медии свързват неговия телекомуникационен бизнес с директната протекция от Владимир Путин. Той е един от 30-те бизнесмени, канени в Кремъл от руския президент на важни дискусии относно икономическата стратегия на Русия. Известен е и с производството на "руския отговор на iPhone" - мобилният телефон Yotaphone.

Според информация на АКФ Адониев ще може да пребивава в ЕС и след отмяната на натурализацията, тъй като неговата съпруга и деца продължават да са с българско гражданство.

Бесарабски българин: В Молдова българското гражданство се продава като картоф на пазара

В Молдова българското гражданство се продава като картоф на пазара. Това призна бесарабски българин, който преди 20 години се е съгласи...

Законодателни промени

По-рано днес правосъдното министерство обяви, че ще публикува до 30 януари за обществено обсъждане готвени промени в Закона за българското гражданство, с които да се отмени опцията "Златна виза". Това стана след анализ, който сочел, че няма полза за България от това и даже получени като гаранция инвестиции били "изчезнали". Всичко това се случва, след като само преди половин година правосъдното министерство си призна, че не осъществява контрол относно процеса с инвестиции от страна на такива "нови" български граждани.

Припомняме, че преди по-малко от половин ден стана ясно за нов доклад на ЕК, касаещ точно процедурите по даване на българско гражданство. В доклада се упоменава изрично, че заради несъвършените процедури може да има пране на пари поради даване на гражданство на недостатъчно добре проверени лица. Документът ще излезе официално публично утре, 23 януари, а освен България в него са включени още Кипър и Малта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика