X
 
 

Контролът как легално се купува българско гражданство изобщо не е наред

3564 1
photo of Контролът как легално се купува българско гражданство изобщо не е наред
Снимка: БГНЕС
Инвестициите, обещани от чужденци в замяна на българско гражданство, на практика не се контролират. Средно по петима чужденци годишно получават българско гражданство заради направени от тях инвестиции в страната, показват данните, предоставени от Министерството на правосъдието на в. "Сега", който на тяхна база прави заключението за липса на контрол.

Според статистиката от началото на 2013 до 21 май тази година 27 души са взели български паспорт с указ на вицепрезидента за значителен принос към икономиката ни. Законът урежда облекчена процедура по получаване на гражданство, ако чужденецът е вложил над 1 млн. лева в България. Предвижда се отмяна на натурализацията, ако инвестициите не се поддържат, но такъв случай за петте години няма, твърдят от ведомството на Цецка Цачева.

Българи се отказват от гражданството си, за да получат лечение в чужбина

Заради невъзможността да бъдат лекувани в България и да получат навреме лечение в чужбина като български граждани принуждава немалко бъ...

От министерството на правосъдието обаче не дават данни за произхода на инвеститорите - в информационната им система нямало такъв модул. А по въпроса за контрола уточняват, че удостоверенията за вложените средства се издават от други институции - Българската агенция за инвестиции (БАИ), Министерството на икономиката или съответната банка.

От БАИ обясниха, че само издават сертификати на инвеститорите по представените им документи, а по-нататъшният контрол не влизал в "полето им на дейност". Освен това уточниха, че никой не ги уведомява, когато чужденец, вложил милион или повече, получи гражданство заради икономическия си принос у нас.

От Министерството на икономиката (МИ) твърдят, че досега не са лансирали предложения за даване на българско гражданство заради инвестиции. В периода 2011-2018 година обаче икономическото министерство е номинирало 14 чужденци да получат право на постоянно пребиваване в страната за особени заслуги. Издават се удостоверения на чужденци за направени инвестиции в български предприятия и за създадени работни места у нас. Тези документи са за пред Министерството на външните работи за получаване на работни визи и за пред МВР за издаване на разрешение за продължително или постоянно пребиваване. Според правилника за прилагане на Закона за чужденците, ако бъде предоставено постоянно пребиваване, лицето следва да декларира пред МИ незабавно всяка промяна на обстоятелствата, свързани с инвестициите му, както и веднъж годишно, ако промяна няма, посочват от министерството. Ако инвестицията е изтеглена или намалена, икономическото министерство трябва да информира дирекция "Миграция", която има право да отнеме предоставеното право на пребиваване. За целта се проверявали данните за фирмите в Търговския регистър и отчетите, които предприятията предоставят.

Статистика води и Комисията по българско гражданство към президентството. От нейните публикувани отчети става ясно, че през 2017 година чужденците, получили гражданство заради инвестиции, са 12. Сред тях обаче няма бизнесмени, които са вложили пари в производствени предприятия - всички в групата са финансови инвеститори. Част от тях са купили облигации и съкровищни бонове за над 1 млн. лева, други са вкарали в наши банки едри суми на доверително управление.

Сигнал: България раздава гражданство за съмнителни "заслуги" приоритетно на руснаци

Съществува ярък статистически приоритет на руските граждани, получили българско гражданство по условието за "заслуги" (чл. 16 от Закона...

Обобщените данни за миналата година сочат, че общо 3857 души са получили българско гражданство на различни основания. Най-много са от Македония и Украйна. Следват Израел, Турция, Молдова, Сърбия, Русия. Българи са станали и по един чужденец от Австралия, Алжир, Великобритания, Конго, Куба, Германия, Нигерия. Предходната година българско гражданство са получили с 10 000 души повече - 13 410 души. Най-много от тях - заради произход. През 2015 година новите българи са малко над 10 хиляди.

В рубриката "месечни отчети" на комисията в президентството последният качен документ е за март. Единствената публикация в графата "Анализи на Комисията по българско гражданство" е от 6 ноември 2012 година. Тя гласи: "В процес на разработка".

Според отчета за 2014 година 7160 души са се сдобили с българско гражданство, а 8 кандидати са получили отказ. Двама от отхвърлените са "спортисти, за които постъпилите предложения не са били достатъчно убедителни и след отправени запитвания до Министерството на спорта не са потвърдени". "На едно лице е отказано придобиване на гражданство в областта на финансите поради непредставени конкретни убедителни аргументи в потвърждение на изключителен принос".

Инвестиции, но не съвсем?

Руснаците искат най-много българско гражданство

Най-много подадени молби за българско гражданство са от граждани на Русия - 148. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева в от...

Разследване на сайта за журналистически разследвания "Биволъ" разкри, че част от обещаните от чужденци инвестиции, които са получили български паспорти, на практика не са реализирани. Справки в Търговския и Имотния регистър показват, че някои от тях просто са си купили скъпо жилище в България, но така и не са развили крупен бизнес, каквито са били прокламираните им намерения. Други дори и това не са предприели. На нито един от споменатите в материалите не е отнет паспортът заради неизпълнени обещания.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Питанка 1 Питанка преди 7 месеца Профил на трол?
    Дали бизнесът за продажба на български паспорти и гражданство се иззе от ДС-побългарените с БКП-кръщелно http ://bit.ly/2kcpUBZ СГАН-ДС-МВРо-вци и се зае от мамата Цура БКП-баджак (БКП-ГЕРБ)?! До кога ще просъществува днешната БКП-коалиция ГЕРН-ОП?! Кога ще са предсрочните избори?! Има ли кой да измести БКП-циганьорската ШАЙКА на Яшар Замфиркьо - Тато (Тодор Живков https ://bit.ly/2uyjYrM ) и дели виж още ›› орманския мангасар Пънчо Кубъдънъ?!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 22 март

Овен Денят ще бъде неприлично спокоен. Не си търсете излишни емоции, а се насладете на шанса да си поемете въздух и да се насладите на...

Последно в Актуално