Държавата променя закона за гражданството, защото разбра, че изчезват инвестиции

3769
Държавата променя закона за гражданството, защото разбра, че изчезват инвестиции
Снимка: БГНЕС

Проектът за промени на Закона за българското гражданство ще бъде обсъден на 30 януари от Съвета за развитие към Министерски съвет и ще бъде публикуван за обществено обсъждане, съобщиха от правосъдното министерство.

Част от новите мерки предвиждат да отпадне възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции, съкращаване на сроковете и прецизиране на критериите за предоставяне на българско гражданство, въвеждането на изискване кандидатите за гражданство на основание на произход да владеят български език и да имат работа и доход в страната. Припомняме, че в момента българско гражданство може да бъде получено на основание, че чужд гражданин е инвестирал в българската икономика 1 млн. лева.

Спецпрокурор номер 1 не знаел нищо за доклада на ЕК за пране на пари с купуване на гражданство

Не съм запознат с доклада, сега чувам. Едва ли от мен може да се очаква от мен политически коментар. Не знам как се купува гражданство ...

Според заключенията на експертите, от 2013 година насам, от когато нормата е в сила, не е постигната целта за увеличаване на привлечените реални чуждестранни инвестиции и икономическо развитие. Съответно няма разкриване на нови работни места и икономически растеж заради това, че сме дали българско гражданство на крупни инвеститори. Всъщност, анализът е показал съвсем друго - че заявената като гаранция инвестиция за получаване на българско гражданство "не е налична", защото "е извършена продажба на (съответните) закупени ценни книжа или по други причини". Идеята за законовата промяна, известна и като "Златни визи", беше на вече покойния Божидар Димитров и по негови сметки трябваше да вкара в българската икономика половин милиард евро.

За предприетите мерки от Министерството на правосъдието за повишаване на контрола и предотвратяване на възможни злоупотреби в процедурите по предоставяне на българско гражданство е уведомен и еврокомисарят на правосъдието, защита на потребителите и равнопоставеността на половете Вера Йоурова.

Припомняме, че преди по-малко от половин ден стана ясно за нов доклад на ЕК, касаещ точно процедурите по даване на българско гражданство. В доклада се упоменава изрично, че заради несъвършените процедури може да има пране на пари поради даване на гражданство на недостатъчно добре проверени лица. Документът ще излезе официално публично утре, 23 януари, а освен България в него са включени още Кипър и Малта.

В средата на миналата година се оказа, че правосъдното министерство на практика не контролира какъв е произходът на инвестициите, защото "в информационната система няма такъв модул". А в свои материали по темата сайтът за разследваща журналистика "Биволъ" постави въпроса дали не е давано българско гражданство на руски граждани заради привилегии за бизнеса, за който работят. По данни към 2017 година, получени по Закона за достъп до обществена информация, гражданство са получили петима руснаци, двама ливанци, двама индийци и по един човек от Египет, Етиопия, Китай, Украйна, Виетнам, Пакистан и Съединените щати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

24 часа по-късно: Няма бял дим над парламента - Мария Габриел не дойде с мандата, преговорите са прекъснати (СНИМКИ)

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...