Експерт: Течните горива – не повече от 2 лв. за литър до края на годината

3084
Експерт: Течните горива – не повече от 2 лв. за литър до края на годината
Снимка: iStock/Guliver

Очаква се до края на лятото цената за двата вида горива (бензин и дизел) да е около 1,80 - 1,85 лв./л, а до края на годината - не повече от 2 лв./л. Тази прогноза съобщи пред bTV Георги Тенев, юрист на Асоциация на търговците на горива. Той посочи, че цените на горивата у нас не са паднали значително, след като това се случи на световните пазари, защото имало презапасяване при по-високите цени.

Тенев припомни, че за първото полугодие на 2019 г. цената е била 2,20-2,40 лв./л. Запитан колко е пострадал пазарът на горива заради пандемията от коронавирус, юристът обясни, че не целият пазар е бил засегнат.

Теменужка Петкова: Не можем да гарантираме по-ниски цени на бензина с държавна компания

Не виждам нищо лошо в това да има Държавна петролна компания и държавни бензиностанции. Не можем да кажем, че ще има по-ниски цени, но ...

По негови думи малките бензиностанции по второкласните пътища са отбелязали ръст за сметка на големите по магистралите и международните пътища.

Горивото е с 59 ст. по-евтино в сравнение с миналата година. За месец май дизелът поевтиня с 14 ст. Намалява и разликата в цените между малките бензиностанции и големите вериги. За момента тя е 10-15 стотинки.

Между 40 и 50 лв. по-малко са необходимите разходи за гориво за отиване и връщане от София за Варна или курортите на юг от Бургас с кола, която харчи 8 литра бензин за 100 километра, пресмятат експерти. Разходът за отиване и връщане с автомобил до морето сега е 134,4 лв., докато през 2019 г. за същия маршрут е бил 181,6 лв., или с 47 лв. повече. При колите на дизел разликата е сходна - през 2019 г. пътуването е струвало на шофьорите 186,4 лв., а сега разходът за гориво до морето е едва 138,4 лв., или с 48 лв. по-малко. Най-изгодно е за хората с коли на пропан-бутан, които през миналото лято са пътували по същия маршрут едва за 79,2 лв., а сега отиването до морето ще им струва 61,6 лв., или със 17,60 лв. по-малко.

Преди година най-масовият бензин А95 се продаваше по 2,27 лв. за литър, което е с цели 67 ст. по-скъпо от цената в момента (средно 1,60 лв.). За колите на дизел разликата е 66 ст., тъй като цената на нафтата в началото на юни миналата година е била 2,33 лв. за литър, а в момента около е 1,70 лв. за литър.

Караниколов: Държавната компания дава възможност за повече публичност

"На държавните бензиностанции хората ще видят реалната стойност на горивата. Цените на държавните бензиностанции ще бъдат реални", коме...

Разликата между цените на горивата на малките бензиностанции и големите вериги в страната намалява. Причината за това е, че големите търговци реагират по-бавно както на намалението, така и на повишаването на цените на петрола в световен мащаб. Те работят с по-големи количества горива и при промяна на цените на петрола първо трябва да продадат наличните количества преди да свалят, или съответно да вдигнат цените. А при малките обекти, които зареждат доста по-малки количества бензин и дизел, следването на световните тенденции е почти мигновено. Затова сега, когато цените на петрола на международните пазари вървят леко нагоре, поскъпват и горивата в малките бензиностанции в страната. Докато при големите вериги цените остават без промяна или дори има лек спад. 

Вижте още:

Ново поевтиняване на бензина и дизела в България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Плачевна тоалетна в посолството ни в Лондон: Няма пари за достойно лице на България в чужбина

Берачи и търговци на гъби протестират пред НС: Против отпадането на алтернативния данък (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество