Каракачанов: САЩ ще подкрепят България с финансиране, вижте в кои области

12710
Каракачанов: САЩ ще подкрепят България с финансиране, вижте в кои области
Снимка: БГНЕС

Срещата между министър-председателя Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп, която се състоя в Белия дом, отваря много изгодни възможности за България. Това каза пред БНТ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Какви са те?

Разговор за закупуване на друга техника от САЩ не е имало, заяви Каракачанов. "Разговорите бяха в посока не за купуване на друга техника, а ние коментирахме интереса, който имат американски компании, да инвестират в България в подобен вид производство - военнопромишленият комплекс. И по отношение на бронирана техника, и по отношение на много други аспекти във военнопромишления комплекс. Тоест интересът е към инвестиция. И ние като страна имаме интерес да се инвестира във военнопромишления комплекс. Вие помните, че България беше шеста в света по производство и експорт на оръжие и въоръжение. Сега е на едно от добрите места, но има какво да се желае", каза Каракачанов.

Томислав Дончев за визитата в САЩ: Не е моя работа да давам оценки

"Не е моя работа да давам оценки и всеки по-емоционален коментар би предизвикал подозрение." Така вицепремиерът Томислав Дончев коменти...

"Морският координационен център въобще не представлява военна база, както се опитват някои хора да плашат обществото. Този процес започна през 2014 г., когато беше правителството на Орешарски. Идеята за такъв център във Варна аз го заварих като министър на отбраната. То е въпрос и на престиж коя от страните-членки на НАТО в Черноморския регион ще бъдат определени да изведат подобен център. Ние го искаме, в конкуренция с Румъния и Турция. Най-простото нещо, което може да бъде обяснено, е че създаването на някаква американска или друга военна база е невъзможно, поради една причина - конвенцията от Монтрьо от 20-те години на миналия век регламентира присъствието на чужд военен флот извън страните от Черноморския регион. Там се регламентира, че повече от 3 седмици не могат да присъстват подобни кораби. Всичко друго са внушения на конкретни политически партии, категоричен е Каракачанов. По думите му ще се използва наличната база във Варна, освен това ще има и допълнително финансиране от НАТО, но ще са необходими и български средства. Какво казват американците? Подкрепяме кандидатурата ни, защото за проекта се кандидатира и Турция, обясни още той.

САЩ ще подпомагат България в борбата й с чуждото влияние, чрез обучения, учения и средства, конкретизира какво означава думата "подкрепа" вицепремиерът. Америка ще финансира допълнително страната ни и в областта на киберотбраната, каза Каракачанов. "Вие знаете, че Балканите са сблъсък на много интереси. Русия да, тя смята, че трябва да бъде основен фактор, без който не трябва да се решават проблемите в региона." По думите на Каракачанов шпионските скандали и руското влияние в страната не са били коментирани при разговорите в САЩ. Според вицепремиера трябва да бъдат отчетени и сериозни опити за религиозно влияние, и по-конкретно исляма, в региона на Балканите. Виждате муджихидините, които се прибират в родните си държави, но те вече са под чуждо влияние, каза още той.

По повод 100-годишнината от подписването на Ньойския договор, Каракачанов подчерта, че отношенията на България със САЩ не са от вчера. При подписването на договора, Америка (водена от президента Уилсън) е била единствената държава, защитила българските интереси на конференцията тогава. Като нация трябва да си направим съответните изводи, защото тези, които орязаха България го направиха уж в името на България и на мира, подчерта Каракачанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика