Куп експерти от тв студиата не виждат грешки на ДАНС и "българската банка" във Венецуелската афера

4123
Куп експерти от тв студиата не виждат грешки на ДАНС и "българската банка" във Венецуелската афера
Снимка: БГНЕС

Не е вярно, че българските служби не са знаели за съответните трансфери. Всеки един валутен трансфер на стойност над 30 000 лева, а от март миналата година трансферите от държави от Латинска Америка са обект на внимателно проучване. Те са били наясно, твърдя го най-отговорно. Това заяви финансовият специалист Емил Хърсев, визирайки т.нар. Венецуелска афера.

За да има изпиране на пари, трябва средствата да са свързани с престъпна дейност. В България не можем да знаем дали някъде по света е извършено престъпление. Когато съответните служби в друга държава са установили престъпление, ние сме взели мерки веднага, добави Хърсев пред Нова телевизия. Според нето предвид това, че Венецуела е световна тема, този случай показва колко заслужаваща доверие е българската банкова система.

ЕК смята, че България създава условия за пране на пари чрез продажба на гражданство

Европейската комисия официално ще обяви, че при три държави-членки на ЕС има опасност от схеми с продажба на гражданство, предаде агенц...

Хърсев даде и още един коз в защита на "българската банка" (бел. ред. – неофициалната информация, която не е потвърдена от никоя държавна институция, е, че това е "Инвестбанк") – тя е трета поред, през която минават въпросните пари. Другите, в чужбина, не са реагирали – трябвало е първо да има сигнал от службите, беше тезата на финансовия експерт.

Същевременно Хърсев призна, че познава човекът, сочен за лице-титуляр на доверителната сметка в България, където се наливали пари от Венецуелската държавна петролна компания (PDVSA). Цветан Цанев бил доктор по право, много уважаван. Цанев бил практикуващ швейцарски адвокат и много трудно било да си позволи да наруши закона. Хърсев е категоричен – Цанев не е нарушил закона, откривайки доверителна сметка.

Нека видим по-широкия контекст – в една малка българска банка влизат едни 140 млн. долара от Венецуела, зададе друг тон Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Той продължи – според американските служби тези пари изтичат към частни сметки, със съмнителни основания. Безлов напомни и за ролята на Цанев в аферата с каптагона от 80-те и 90-те години на XX век. Това са умни хора, не очаквайте да прекарват ТИР-ове с пари през границата, каза още Безлов. И определи като много сложно да се каже какво точно е незаконно в случая според американците.

Венецуела не е ембаргова държава, напомни и Хърсев. Той напомни, че ЕС си има списък с ембаргови държави и Венецуела не е там. Това не е голяма сума – става въпрос за два кораба нефт, каза още Хърсев. Да, и Deutsche Bank е голяма банка, но се съгласи да плаща милиарди обезщетение в САЩ заради манипулация на пазара на ценни книжа. Тази игра, която я играят банките и адвокатите, винаги е законна, иронизира тънко Безлов. И той, и Хърсев се съгласиха, че има случаи в миналото, при които на банки са налагани "непосилни глоби", които са довеждали до фалит.

Мадуро в обръщение към народа на САЩ: Не вярвайте на Тръмп, водят фалшива война, а целта им е нашият нефт

Президентът на Венецуела Николас Мадуро публикува обръщение към народа на САЩ. В него той казва, че Америка води срещу него фалшива про...

Пред БНТ Владимир Каролев, който беше съветник на бившия икономически министър и бивш председател на СДС Божидар Лукарски, видя проблем единствено, ако години наред е имало такива преводи през българска банка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика