А къде са руските антивоенни движения?

7917
А къде са руските антивоенни движения?
Снимка: Getty Images

Може би е време да се включим в популярен национален спорт. Той се казва така: "Републиканско първенство по чичовски сравнения и едно към гьотере паралели, свързани със САЩ и Русия". Казано по друг начин: Когато "А вие защо биете негрите" се срещне с "А вие къде бяхте, когато", повторяно до откат. Тоест, докато сложната геополитика се превърне в просто кръчмарско надлайване. Затова нека допринесем към този спорт с един ключов въпрос: А къде са руските антивоенни движения?

Частичната мобилизация на 300 000 руски граждани, обявена от Путин преди дни, предизвика както засилен интерес към напускането на страната, така и антивоенни протести. Първото е ясно: професионалната армия може да загива, но когато завалят призовки към обикновени граждани, става друго. В Москва и Петербург се събраха няколко хиляди на протест, с които стана обичайното: немалка част от тях бяха арестувани. Първият и основателен въпрос е: защо по-мащабни протести възникнаха едва след като бе обявена частичната мобилизация, а не, например, от самото начало на войната? А вторият - защо всъщност бяха толкова малко? От 12 милионна Москва - едва няколко хиляди по улиците? 

Изглежда неизбежно да направим един паралел. Агресията на САЩ в Ирак (любимо "алиби" на защитниците на руската инвазия) предизвика протести в 150 града в Щатите. В Ню Йорк само в рамките на един ден се събраха близо 100 000 души - а това бе само първият от протестите там. Общият брой на антивоенните демонстрации по света срещу войната в Ирак, в рамките на първите 3-4 месеца от 2003-та година, е изчисляван на 36 милиона души. И още нещо: това бяха времена, в които интернет все още прохождаше и нямаше днешната лекота и скорост при събирането на големи маси от хора на едно място в името на една кауза. Когато някой говори за безумията на САЩ в онези времена, не е добре да пропуска отчетливата уговорка: че те бяха масово разпознати като безумия от самите американци (и не само), и имаше силна реакция срещу тях. Не толкова мощна, колкото по времето на Виетнамската война, но все пак наследник именно на антивоенните демонстрации през 60-те. 

Защо обаче в Русия не се случва така? Може би единственият начин да излезеш на протест е да стане така, че "Западът да те подстрекава" - така както, според руската власт, се случи украинският Майдан. Но кой подстрекаваше протестите в САЩ срещу войната в Ирак - Западът сам подстрекаваше себе си и се самоманипулираше? Вашингтон финансира протестите срещу Вашингтон? 

Подобно нещо продължава да изглежда невъзможно в Русия. Причините, разбира се, са много, но всичките изглеждат злокобни: методично полицейско насилие, осъществявано с десетилетия, липса на съпротивителни сили, несменяем и доживотен президент-цар, цензурирани и преследвани медии, наследството от СССР, тоест наследство на примирението, и пр. Не е ясно дали така се печели война. Но се губят не само частично мобилизирани животи, но и възможността за гражданска и политическа мобилизация, която да заяви и отстоява себе си. И която след време би се питала: а ние къде бяхме, когато заваляха призовките? 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Като денонощен клекшоп: Инфинити парламент и така до края на света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com