X
 
 

Липса на самочувствие му се вика, дами и господа, постоянно някой да ни оправя

11412 6
photo of Липса на самочувствие му се вика, дами и господа, постоянно някой да ни оправя
Снимка: БГНЕС

Вчера (27 май) по време на дискусия относно евентуалните ползи от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между САЩ и ЕС Георги Шиваров от Българската стопанска камара (БСК) заяви, че може да си обсъждаме колкото си искаме ТПТИ, но това други щели да го решат. Всичко се решавало на европейско ниво, каза той.

А нали ние сме си на българско, къде ще се месим с европейците.

Лукарски обещава: Няма да подписваме ТТИП, ако ще внасяме ГМО

За Трансатлантическото търговско споразумение (ТТИП) мога да говоря с часове. Но в момента САЩ работи по-усилено за споразумението за с...

По време на дискусията около споразумението със САЩ, което трябва да отключи милиарди инвестиции и увеличи стокообмена, почти всички казаха, че ТПТИ е чудесно за България, защото ще ни се увеличат пазарите. Прекрасно, донякъде споделям това мнение. Особено неприятни ми бяха обаче изразените от няколко души внушения, че ние сме от малка бедна България и трябва да умираме от радост, че нашите малки компании ще могат да излязат на американския пазар. Икономистът от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев стигна и по-далече. Той заяви, че Европа е в слаба икономическа позиция спрямо Щатите и вече никой не се интересува от нея глобално, така че трябва да се побърза с ТПТИ.

Икономисти, уж, големи хора, които предполагаме, че са ходили неведнъж по "Европата", заявиха без капчица национална гордост, че арбитражният съд в ТПТИ е хубаво нещо, защото нашите съдилища за нищо не стават. По-добре някой отвън да ги разглежда делата, за да не би случайно инвеститорите да избягат.

За националната гордост и аз се чудя дали имаме право да я притежаваме, но все пак: Значи, първо се изрази мнението, че България нищо не решава. После, че е още по-добре, че нищо няма да решава, защото чужденците знаят най-добре.

Разстрел за депутати - лъжци предлагат в Украйна

Украински законодател предложи да се разстрелват депутатите, които не изпълняват обещанията си пред избирателите. Пред около 70 протес...

България е част от Европейския съюз. Преговорите по ТПТИ се водят от страна на Европейската комисия, на която националните правителства са дали мандат да преговаря с Вашингтон. Разговорите се водят под надзора на правителствата. Наша вина е, ако София няма позиция или се офлянква да се включи активно в дискусиите. Не може обаче някой с образование, получено по времето, когато България е била поредният сателит на Москва, да ми обяснява, че нищо не зависи от нас. Да, има лобита, да, има мултинационални корпорации, да, има ги големите Германия и Австрия, но стига с това чувство, че сме мижитурки и нищо не зависи от нас. Защо Сърбия и малката Словения си защитават интереса, а българските чиновници, явно и българските икономисти, се държат и изглежда чувстват като последна дупка на кавала?

Относно твърдението, че чужденците знаят най-добре. След Освобождението ни се слага или си слагаме (зависи от гледната точка) някакъв благородник/ци от чужбина, на който дори се дава титлата цар (какво ли са казали неговите кралски роднини тогава*). По време на комунизма с облекчение получаваме напътствия от Русия. Преди влизането в ЕС с нетърпение чакахме да станем част от Съюза, за да знаем накъде сме обърнати. Постоянно искаме напътствия отвън, а образовани адвокати, политолози, икономисти и прочие професии търсят истината някъде другаде. Да, зле са ни съдилищата, да, имаме корупция, да, за всички останали неща. Стига обаче постоянно да чакаме някой да ни оправи, защото се получава точно това, но в буквалния смисъл.

*Титлата „цар“ идва от „цезар“ или caesar и е по-висока от „крал“.

Броят на депутатите е от значение, но компетентността им също е важна

Из обществения въздух напоследък все по-настойчиво витае въпросът за броя на депутатите в българския парламент: кой знае защо? Вероятно...

Actualno.com

Етикети:

6 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • един българин 4 един българин преди 3 години Профил на трол?
  Айде бе? Ма верно ли всички в СИВ били равноправни и всеки можел да си изнася където си пожелае? Брех, да му се не види, още малко и ще ти повярвам... ама когато видя камилите в Египет да се пързалят на хокейни кънки за лед! В България имаше първо, второ, трето и не знам какво си направление. Най-много и най-хубави стоки изнасяхме за СССР. Брал съм ябълки като студент на бригада в гр. Роман та зна виж още ›› м за какво иде реч. Тогава за пръв път видях качествени ябълки!!!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Българският владетел след Освобождението става цар едва през 1908 г., когато обявява обединените Княжество България и Източна Румелия за независимо Царство България. Международно признат е за цар през 1909 г. Тогава неговите роднини са императори на Германия и на Австро-Унгария. Като потърсите отговора на въпроса защо едва през 1908 г. България става независима, ще разберете, че причината е в та виж още ›› ка наречените Велики сили. Тогава са проявили благосклонност. От Съединението през 1885 г., с което се гордеем, до 1908 г. Княжество България е било васално княжество, а Източна Румелия – автономна област. И на двете владетел е бил султанът. След това ставаме съюзници на Германия, след 1944 г. на СССР. Сега сме членове на Европейския съюз. Т. е. винаги сме имали „по-голям брат”, който да ни казва какво да правим. Пазари имахме осигурени, когато бяхме в СИВ. Тогава всички страни бяха равноправни и съветът решаваше коя страна какво да произвежда и къде да го изнася. Нямаше като сегашните "еврокласации", в които ние винаги заемаме последно място.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Ми ние и в СИВ бяхме последни ако не броим Молдова, централноазиатските съветски республики и Монголия. Полша, Чехословакия, Унгария бяха години пред нас за ГДР да не говорим. От европейските държави само румънците бяха по-зле от нас ама те си изхвърлиха крадливите шумкари комуняги и ни задминаха.
  : 2 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Що си служиш с неистини, 3.1?! Лъжеш кат разпран, но ние помним как чехи, поляци и германци продаваха и долните си гащи на евиния плаж за да изкарат някоя джобна пара за дискотека. България си беше глезеното дете на соца и това ни струваше само една гола солидарност със съветския слон. Не е като сега: Първо дупе, пък после ще видим..
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • AWOX 2 AWOX преди 3 години Профил на трол?
  само една дума за материала на петя бързилска - браво!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Чудесна снимка сте сложили, това по казва как нашите депутати се дупят на всички с парички.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Куба се отказва от комунизма

Нова конституция на Куба ще официализира наличието на частна собственост в страната, както и ще замести изграждането на комунизъм с изг...