Метална мрежа ще чисти Космоса от боклуци

6094
Метална мрежа ще чисти Космоса от боклуци
Снимка: Thinkstock

Космическият боклук е сериозен проблем, за който учените все още не са намерили подходящо решение. Към момента на орбита около Земята се намират повече от 20 000 фрагменти, определяни като космически боклук. Това са стари, неработещи сателити, части от ракети-носители и т.н., които са с размери над 10 см и се движат с огромна скорост на височина от 800 до 1400 километра над земната повърхност. Общата маса на целия този метал, който е сериозна опасност за космическите апарати и хората, работещи в Космоса, се пресмята на 5000 тона.

Разбирайки опасността от космическия боклук, учените непрекъснато търсят начини за справяне с проблема. Първите реални действия в тази насока, както се очертава, ще бъдат направени от японски специалисти.

Учени работят върху костюм, който ще пази астронавтите от проблеми с гърба

Учени от Европейската космическа агенция работят върху високотехнологичен костюм за астронавти, предназначен за преодоляване на проблем...

Специалистите от японската Агенция за космически изследвания (Japan Aerospace Exploration Agency, JAXA) са разработили специална мрежа, с която да изчистят космическия боклук, „събаряйки“ го в атмосферата на нашата планета.

Електродинамичното приспособление е с дължина 300 метра и ширина едва 30 см. Мрежата е изплетена от тънки алуминиеви и стоманени нишки, благодарение на което е достатъчно гъвкава и еластична. Изработена е от японска компания, специализирала в производството на оборудване за риболов, сред което и рибарски мрежи.

Идеята за използването на мрежата се състои в това тя да бъде закрепена към някой от функциониращите спътници, преминаващ през струпването от космически отпадъци. Електрическият ток, възникващ в проводниците на мрежата при пресичането на линията на земното магнитно поле, създава вторично магнитно поле и статичен електрически заряд. Чрез него движението на космическите отломки ще бъде забавяно.

Траекторията на спътника с мрежата ще бъде избрана така, че постепенно космическите боклуци да бъдат насочвани към Земята, за да изгорят при навлизането си в плътния слой на атмосферата.

Отложиха с две денонощия коригирането на орбитата на МКС

Поради опасност от сблъскване с отломка от американска ракета коригирането на орбитата на Международната космическа станция беше отло...

Към момента инженери от JAXA в екип със специалисти от университета Кагава работят върху създаването на експериментален спътник, който ще „дърпа“ след себе си електродинамичната мрежа. Плановете са съвсем реалистични – предвижда се сателитът да бъде изпратен в Космоса на 28 февруари тази година.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com