Петиция в САЩ за създаване на космическа станция "Звездата на смъртта"

13817
Петиция в САЩ за създаване на космическа станция "Звездата на смъртта"

Повече от 1000 американци са подписали необичайна петиция с призив към правителството на САЩ за стартиране на програма за създаване на космическа станция на име „Звездата на смъртта“ (Death Star). В документа се настоява конструирането на съоръжението да започне до 2016 г.

Феновете на филма „Междузвездни войни“ на режисьора Джордж Лукас веднага ще разпознаят, че названието е заимствано от първия филм в поредицата „Нова надежда“, излязъл на екран през 1977 г., който всъщност хронологично се пада четвърти. В него „Звездата на смъртта“ е унищожителната космическа станция с огромни размери на Дарт Вейдър. Голямото колкото Луната съоръжение може да унищожава цели планети с помощта на мощно енергийно оръжие. Но за какво им е на американците друга „звезда на смъртта“?

"Вояджър-1" приближава границата на Слънчевата система

Междупланетната автоматична сонда „Воядржър-1” навлезе в нова област в близост до границата на Слънчевата система и след пр...

В текста на петицията се казва, че програмата за създаване на „Звездата на смъртта“ е необходима за укрепването на националната безопасност и за създаването на работни места в областта на строителството, инженерното дело и изследванията на космоса.


Според представители на списание Forbes построяването на подобна станция би изисквало сума, превишаваща 13 пъти стойността на световния брутен вътрешен продукт. В петицията не се споменават конкретни цели, каквито ще изпълнява „Звездата на смъртта“. Не става ясно също дали тя ще изпълнява същите разрушителни мисии, каквито изпълнява нейният първообраз в сагата на Джордж Лукас. Въпреки това е факт, че в документа подписа си вече са сложили над 1000 американци.

Правителството ще трябва да обърне внимание на петицията, ако тя бъде подписана от 25 000 души до 14 декември тази година. Това трябва да стане съобразно програмата "We the People", която беше пусната от Белия дом през септември 2011 г. Според нея всяко обръщение на народа, събрало 25 000 гласа в рамките на 30 дни, трябва да получи официален отговор от американското правителство.

Китайци ще отглеждат зеленчукова градина в космоса

Китайски астронавти ще отглеждат пресни зеленчуци от култивирани растения в базите им в открития космос. В бъдеще китайски космонавти ...

Програмата "We the People" вече има успехи, като само за една година успя да привлече вниманието на администрацията към няколко проблема. Например – след обръщение на група граждани Министерството на селското стопанство беше принудено да забрани продажбата чрез интернет на кученца. Построяване на „Звездата на смъртта“ обаче едва ли ще бъде „извоювано“, тъй като подобно начинание не е оправдано нито от финансова, нито от техническа, нито от стратегическа гледна точка, коментират специалисти.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com