Работници с екзоскелети ще строят по-лесно плавателни съдове

4268
Работници с екзоскелети ще строят по-лесно плавателни съдове

Компанията Daewoo Shipbuilding, един от най-големите в света производители на кораби, съобщи, че издига на ново технологично ниво своите производителни мощности. От фирмата възнамеряват да оборудват своите служители в Южна Корея със специални екзоскелети, които ще улеснят работния процес.

Благодарение на екзоскелетите, работниците ще могат изключително лесно да пренасят и манипулират с детайли с тегло до 100 килограма.

Пет натовски кораба пристигнаха в Литва

Пет натовски кораба пристигнаха в литовското пристанище Клайпеда за да засилят отбраната в района покрай кризата между Русия и Украйн...

Програмата за внедряване на екзоскелети в строителството на плавателни съдове тече от няколко години и се изпълнява съвместно от компаниите Daewoo Shipbuilding и Marine Engineering. Първите опити с новата технология, при това все още с ограничени възможности, бяха осъществени едва миналата година.

Разработените екзоскелети, с които ще се „обзаведат“ служителите на корабостроителната компания, са предназначени за хора с ръст от 160 до 185 см. Изработени са от въглеродни полимери, алуминиеви сплави и стомана. Теглото на всеки екзоскелет е 28 килограма. Носещият го „на гърба“ си човек обаче не усеща цялата тежест, тъй като системата за управление на екзоскелета точно проследява всички движения на работника и компенсира собственото си тегло.

Батериите на опитните образци са предвидени за три часа непрекъсната работа, но се очаква това време да бъде удължено при моделите, които ще бъдат внедрени директно в производствения процес.

Предстоят и други дейности по усъвършенстване на екзоскелетите. Един от проблемите, който трябва да бъде решен, е трудното придвижване на хората, носещи оборудването, по наклонени и хлъзгави повърхности. Улеснени трябва да бъдат и движенията на човека при завъртане с тежки товари. Всички тези и други недостатъци ще бъдат отстранени в най-скоро време, обещават инженерите.

Няколко от най-известните корабокрушения, които могат да се посетят и в наши дни

Изчислено е, че по дъното на океаните има разпръснати над 3 000 000 неизследвани корабокрушения, като някои от тях са се случили преди ...

„Разработваме и успешно прилагаме роботехника и автоматизация в корабостроенето вече десетилетия. Но не всички видове работа може да бъдат възложени в ръцете на роботи и автоматични системи. По тази причина решихме да дадем на нашите работници възможността да манипулират с детайли и елементи на плавателни съдове, които са много по-тежки от теглото на хората“, разказва Джилуан Чу.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com