Феновете на Путин в Грузия да слушат Каспаров, защото Зимата идва и при тях

7764
Феновете на Путин в Грузия да слушат Каспаров, защото Зимата идва и при тях
Снимка: Getty images

Годината е 2005. Шахматният шампион Гари Каспаров, постигнал всичко в своята сфера, отправя поглед към политиката. Десет години по-късно, през 2015, у нас излиза книгата му "Зимата идва", в която авторът остро критикува сега издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин.

"Пет години, след като Путин взе властта и започна да изгражда наново полицейската руска държава, на която толкова се възхищаваше, аз преживях свое собствено прераждане", пише Каспаров в книгата си. Самият той вече е включен в списъка на Русия с терористи, колкото и невероятно да звучи. Каспаров, роденият в Баку, който прослави Съветския съюз, днес е не само персона нон грата, но и терорист. Още: Русия включи Гари Каспаров в списъка с терористи и екстремисти

"Надявах се да използвам енергията и славата си да възпра надигащата се от Кремъл вълна от репресии. Както и много други руснаци, аз също се притеснявах от слабо известното минало на Путин в КГБ и скрития му възход към властта чрез ръководене на бруталната война от 1999  година за умиротворяване на руския район на Чечня. Но в началото моите сънародници и аз смятахме, макар и неохотно, че на Путин трябва да се даде шанс", признава шампионът. Той описва и годините, в които се вихрят престъпност, инфлация и общо чувство на национална слабост, които според него са превърнали окровено говорещия Путин в привлекателно безопасен вариант: "Имаше опасения, че без здрава ръка на руля страната може да потъне в хаос".

Къде е аналогията?

Тази препратка е важна дотолкова, доколкото днес в Грузия текат процеси, свързани именно с надеждата на хората за промяна. Друга част от обществото обаче предпочита страната да остане в орбитата на Путин и това създава обществено напрежение. Покрай приемането на закон, попил целия кремълски тоталитаризъм, в страната има протести и сблъсъци. Още: Напрежението в Грузия доведе до арести (ВИДЕА)

За грузинците, както и за всички други народи от бившия Съветски съюз, продължаващи да се въртят в орбитата на Путин, "Зимата идва" трябва да стане настолна книга. Не само защото е пророческа, но и защото обяснява аргументирано начина, по който се правят геополитически грешки: "Хората някак си винаги забравят, че е много по-лесно да поставиш диктатор начело на държавата, отколкото да го свалиш оттам".

Каспаров припомня времето, в което все още рехавата опозиция на Путин е демонстрирала по улиците на Москва и Санкт Петербург в първите сериозни политически протести, откакто Путин е станал президент: "Искахме да покажем на руския народ, че съпротивата е възможна, и да разпространим посланието, че да се откажеш от свободата заради стабилността, е грешен избор".

Кремълското влияние върху Тбилиси

В момента в Грузия ври и кипи, но не защото обществото е разединено по въпроса за членство в ЕС - нищо подобно, почти всички го искат. Проблемът е най-вече в управляващата върхушка, която е вярна на Кремъл. Това намери ярко проявление в процеса на приемане на Закона за чуждестранните агенти (очаква се на 17 май да стане факт), което пък даде поредния тласък за избуяване на недоволството. Законът съвсем явно удря неудобните за властта граждански организации и медии. Колко познато! Още: Журналист: Грузия е на кръстопът - към Русия или към Европа

Редица анализатори прогнозират, че Грузия ще бъде следващата страна, която Русия ще нападне. И правят аналогии с Украйна. Доста логични и правдиво звучащи аналогии, впрочем. В свои интервюта Каспаров също сравнява ситуациите и намеренията на Путин спрямо тези две държави. Но и горчиво отбелязва, че режимът му не е получил достатъчно рестрикции от Европа и свободния свят.

Ето какво пише още Каспаров: "Осем месеца, след като Путин анексира Крим, и три и половина месеца, след като се натрупаха доказателства, че руските сили са свалили граждански самолет над Украйна (MH17), Европа все още "обсъждаше" да потърси начини да замени руския газ. Вместо да използват далеч по-мощното икономическо влияние на Европейския съюз и да възпрат и отблъснат агресията на Путин, лидерите на Стария континент се преструват на безпомощни".

И ако някой реши да спори, че това е писано преди войната в Украйна и сега нещата са различни, ето още един цитат: "Руските олигарси разпространяват богатството си и политическото влияние на Путин по цялата земя, а западните компании връщат услугата, като инвестират в Русия". Още: Как Грузия върви по пътя на Украйна

Каспаров не спира да призовава Запада да притисне Путин с една по-категорична подкрепа за Украйна. В свое интервю неотдавна той дори критикува президента на САЩ: "Джо Байдън обеща опустошителни последици за Русия, но къде са тези опустошителни последици?"

Съотнасяйки всичко това към Грузия, виждаме нещо повече от аналогия. Виждаме едно важно предупреждение, една заплаха, пред която е изправен народът на тази страна.

И подкрепата на свободния свят към нея трябва да има изпреварващ характер. Украйна е достатъчно пресен пример. И достатъчно болезнен: В Грузия става страшно: Путинистки методи за разправа с инакомислещите (ВИДЕО)

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Путинският чорап е здраво нахлупен на главата на Радев

Ергенът се оказа пухльо

Лозунгът на негласуващите: Нещо, което трябва да пише на всеки билборд

Кандидатирам се за Невродепутат - най-дългата листа

Stop that train: Да прогоним колхозния дух от парламента

Познахме: Скопие направи крачка назад, тоест - към Тито

4 вида патологичен евродепутат: Класическите архетипи

Агитирай лесно: Как се печелят избори с международното положение

Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Кампания като слънце, въпросът е кой стои в сянката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com