X
 
 

Макрон и Конте обсъдиха нелегалната миграция и кризата в Либия

1099 0
photo of Макрон и Конте обсъдиха нелегалната миграция и кризата в Либия
Снимка: Getty Images/Guliver
Италия и Франция са единодушни за необходимостта от общоевропейски отговор на проблема с нелегалната миграция и споделят общата цел за постигане на мир в Либия. Това заяви италианският премиер Джузепе Конте след среща с френския президент Еманюел Макрон.

"Еднакво решени сме да помогнем за рестартирането на Европейския съюз. Ние сме в ключова фаза", каза Конте. Според него френската страна е готова да разработи "европейски механизъм за мигрантите при пристигането им, разпределението и ефективното управление на завръщането им в родината".

В Италия арестуваха трафиканти на хора, измъчвали мигранти

Италианската полиция арестува трима души, обвинени в отвличане, изтезание и трафик на мигранти от Либия към Европа. 27-годишен мъж от Г...

"Трябва да отстраним пропагандата, включително антиевропейската", каза италианският премиер. Говорейки за ситуацията в Либия, Конте подчерта, че общата цел на Франция и Италия е конструктивна работа „с участието на всички партньори“ за постигане на мир в северноафриканската страна.

"Предадох покана на Макрон за двустранна среща в Италия в началото на следващата година", добави Конте.

Преди преговорите с френския президент италианският лидер успя да обсъди либийската тема с ръководителя на правителството на Либия Файес Сарадж. На срещата си италианската страна нарече кризата в Либия основна грижа за страната и подчерта, че нейното уреждане е въпрос на италиански национален интерес.

От своя страна Макрон в речта си заяви, че ситуацията в Либия се е превърнала в точка на сближаване за Италия и Либия.

12 години от освобождаването на българските медици в Либия

На 24 юли 2019 г. се навършват 12 години от освобождаването на българските медици, които прекараха повече от осем години в либийски зат...

"Убедени сме, че изход може да бъде намерен само чрез компромиси и диалог", каза френският президент.

Рим и Париж, каза той, подкрепят свикването на "международна конференция за Либия, която ще включва всички страни, и междулибийска конференция, която би позволила умиротворяването на страните, участващи в конфликта".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители