Пустинни скакалци съсипват продоволствената сигурност

7043
 Пустинни скакалци съсипват продоволствената сигурност

Големи рояци пустинни скакалци се разпространяват през Кения, след като опустошиха Сомалия и Етиопия, и се превръщат в значителна заплаха за продоволствената сигурност, заяви земеделският министър на Кения.

Тази напаст доведе до това, което Организацията за храна и земеделие (ФАО) нарече "най-лошата ситуация от 25 години" в Африканския рог.

Скакалци атакуваха масирано Сардиния

Нашествие от скакалци предизвиква истински хаос на италианския остров Сардиния – най-тежката инвазия на насекоми от над 60 години...

Рояците са се образували в Източна Етиопия и Северна Сомалия и преминават през региона, вероятно все още заплашвайки Южен Судан и Уганда.

Кенийският министър на земеделието Мванги Киунджури каза на пресконференция, че рояците са преминали границата от Сомалия на 28 декември и сега са се разпространили в северните, източните и централните региони на страната.

„Признаваме, че нахлуването на вредители и потенциалът им да се разпространят бързо в други градове, представляват безпрецедентна заплаха за продоволствената сигурност и поминъка в страната“, каза Киунджури.

Сред предприеманите мерки срещу нашествието са и такива отчаяни стъпки като стрелба от полицаи във въздуха и използване на сълзотворен газ срещу скакалците, съобщи AFP.

Киунджури заяви, че правителството е получило пестициди и два самолета за пръскане на засегнатите райони и се надява скоро да има трети.

Скакалците изчезнаха - идва земният рай!

Земният рай идва! Бившият кандидат за президент на Киргизстан, лидерът на "Народна академия" Арстанбек Абдулдаев е съобщил на прескон...

От ФАО са на мнение, че "потенциално заплашителна ситуация" се развива от двете страни на Червено море при наличието на увеличаващо се население по бреговете на Египет, Судан, Еритрея, Саудитска Арабия и Йемен.

Селскостопанската организация на Организацията на обединените нации през декември заяви, че около 173 000 декара са били нападнати в Етиопия и Сомалия.

"Несигурността и липсата на национален капацитет досега не позволяват контролни операции в Сомалия", се казва в изявление на ФАО тази седмица.

Пустинните скакалци - чиито разрушителни набези причиняват големи щети на реколтата и глад - са вид скакалец, който живее до голяма степен самотен живот, докато комбинация от условия не повиши размножителната активност и доведе до образуването на масивни рояци.

Според ФАО, рояците могат да изминават до 130 км на ден - роят с ширина километър може да наброява до 80 милиона скакалци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

63-годишен свещеник се ожени за 12-годишно момиче (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com