Американски генерал: Потенциалът за голям международен конфликт се увеличава

19431
Американски генерал: Потенциалът за голям международен конфликт се увеличава
Снимка: Getty Images

Висш американски военен заявил пред законодателите в Конгреса на САЩ във вторник (5 април), че светът става все по-нестабилен и „потенциалът за значителен международен конфликт се увеличава, а не намалява“. Информация на тази тема CNN публикува на сайта си

Председателят на съвместния комитет на началниците генерал Марк Мили и министърът на отбраната Лойд Остин се явиха пред комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите в първите си показания пред Конгреса след инвазията на Русия в Украйна. Двамата лидери на Пентагона казаха, че заплахите, както от Русия, така и от Китай, остават значителни, като същевременно защитиха подхода на САЩ към войната и потока от оръжие, който САЩ изпращат към Украйна.

Мили каза, че инвазията на Русия в Украйна е "най-голямата заплаха за мира и сигурността на Европа и може би за света",на която е свидетел в 42 годишната си служба в американската армия, но добави, че е "окуражаващо" да види как светът се сплотява около Украйна.

„Руската инвазия в Украйна заплашва да подкопае не само европейския мир и стабилност, но и глобалния мир и стабилност, за които моите родители и едно поколение американци се бориха толкова упорито“, каза Мили.

„Сега сме изправени пред две глобални сили: Китай и Русия, всяка със значителни военни способности, които възнамеряват да променят фундаментално правилата, основани на настоящия глобален ред“, добави Мили. "Навлизаме в свят, който става все по-нестабилен и потенциалът за значителен международен конфликт се увеличава, а не намалява."

Законодателите от двете страни се съсредоточиха при изслушването върху оръжията, които се предоставят на Украйна, като попитаха дали може да се направи повече, тъй като Украйна продължава да иска допълнителни способности.

„Един от най-големите въпроси, които ще имаме в тази комисия, е „Как можем да направим повече?“ каза в началото на изслушването председателят на Камарата на представителите на въоръжените сили Адам Смит, демократ от щата Вашингтон. „Как можем да сме сигурни, че правим абсолютно всичко възможно, за да им помогнем?“

Представителят от Алабама Майк Роджърс, водещ републиканец на групата, каза, че ще подкрепи САЩ за създаване на постоянни бази в източните страни от НАТО като Полша и Балтийските страни, за да възпират Русия. Мили каза, че би подкрепил създаването на постоянни бази, но добави, че според него американските сили трябва да се ротират през тях, за да създадат възпиращ фактор, без да поемат разходите за преместване на семействата, създаване на училища и други мерки, необходими, когато постоянна база на САЩ е установена в чужбина.

„Вярвам, че много от нашите европейски съюзници, особено тези в Балтийските страни, Полша или Румъния или другаде, са много, много готови да създадат постоянни бази“, каза Мили. „Те ще ги построят, ще плащат за тях и т.н., за да преминаваме през тях на ротационен принцип. Така получавате ефекта на постоянно присъствие на сили, но действителните отделни войници, моряци, летци или морски пехотинци не са постоянно там за 2-3 години."

Остин каза, че НАТО все още обсъжда как трябва да засили постоянното си присъствие в Източна Европа. „Ако НАТО прецени, че е подходящо да промени своя отпечатък, тогава със сигурност ще бъдем част от това“. 

Неколцина републиканци попитаха Мили и Остин дали САЩ се провалиха в усилията си да възпират руския президент Владимир Путин да атакува Украйна. Мили отговори, че не смята, че Путин би могъл да бъде възпиран, освен ако американските сили не са били разположени в Украйна - сценарий, който той би препоръчал да не се прави, ако беше предложен. 

"Честно казано, освен ангажираността на американските военни сили в Украйна, не съм сигурен, че е бил възпиращ. Това е негова дългосрочна цел, която датира от години", каза Мили. „Мисля, че идеята за възпиране на Путин от нахлуването в Украйна, възпирането му от Съединените щати, щеше да изисква ангажирането на американски военни сили и мисля, че това би застрашило с въоръжен конфликт с Русия, което със сигурност не бих препоръчал."

Мили отбеляза, че санкциите "имат много лош опит за възпиране на агресията", но каза, че са успели да наложат значителни разходи на Русия за нейната агресия. 

„Целта на санкциите е да предизвикат значителни разходи, които разбиват гръбнака на нейната икономика, каза той. 

По-късно Остин добави, че ако САЩ „разположат сили в Украйна, за да се борят с Путин, това ще бъде различна история“.

„Но ние взехме решение, че няма да правим това и взехме решението поради правилните причини и аз подкрепям тези решения“, каза Остин, добавяйки, че не иска да спекулира какво биха могли да екстраполират китайските лидери от това, което се случи в Украйна, тъй като е свързано с Тайван.

Мили защити политиката на американската армия, изискваща войските да получават ваксинации срещу Covid-19 в отговор на няколко запитвания от републиканци, които задават въпроса дали военнослужещите трябва да бъдат освободени от служба за отказ да бъдат ваксинирани, когато броят на набиращите армия намалява.

Мили отбеляза, че военнослужещите трябва да получат множество ваксини като част от присъединяването към армията, като ваксина срещу антракс, и каза, че ваксината Covid-19 е допринесла за готовността на силите. 

Обзор разкри какви оръжия е изпратила Чехия на Украйна

Чехия отпусна повече от милиард крони за оръжие на украинците, съобщи чешкото издание Lidovky.cz. Първите партиди, изпратени само от че...

В разгорещен момент Остин влезе в спор с представителя Мат Гетц, след като републиканецът от Флорида обвини Пентагона, че не е фокусиран достатъчно върху социалното равенство и справедливостта.

Остин обвини, че Гетц изглежда се „смутил за страната си“, като постави под съмнение способностите на американската армия, и двамата мъже си крещяха един на друг няколко пъти. 

Гетц обвини, че Пентагонът „обърка нещата“, като прогнозира, че Русия ще завладее Украйна за дни и че талибаните няма да поемат контрола над Афганистан миналата година. „Напълно провалихте тези обаждания и може би щяхме да сме по-добри в тях, ако Националният университет по отбрана всъщност работи малко повече върху стратегията и малко по-малко върху wakeism“, каза Гетц.

„Хрумвало ли ви е, че Русия не е завладяла Украйна заради това, което направихме ние и това, което направиха нашите съюзници?“ - попита Остин. - Замисляли ли сте се някога за това?

Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Зрелищно: Торнадо отнесе за секунди огромен склад в САЩ (ВИДЕО)

Вашингтон: Надяваме се Израел и Хамас да преодолеят различията си

Отровен обяд: Жената, сервирала свинско с гъби, от което умират трима, пледира невинност

За убийство преди повече от половин век: Арестуваха извършителя

Наемали незаконно деца за почистване: Глобиха американска компания с 650 000 долара

Съдия заплаши Доналд Тръмп със затвор

"Пулицър" за отразяване на войната в Газа

Австралия обвини Китай в неприемливо и непрофесионално поведение

Тръмп сравни администрацията на Байдън с Гестапо

Опит за атентат срещу Белия дом или нещастие: Катастрофа завърши с един убит

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com